streaker Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Zna ktoś strone, gdzie jest lista programów użytych do tworzenia filmów, interesuje mnie np. w czym był zrobiony Władca Pierścieni (montaż, postprodukcja, 3d, wszystko)
streaker Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Napisano 5 Lipiec 2005 Nie chodzi mi tylko o Władce Pierścieni, to podałem tylko dla przykładu.
tweety Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Nie znam żadnej stronki, ale na samym końcu filmu w napisach powinni podać oprogramowanie na jakim to było tworzone. Tak było w SW III czy też Alien 4.
AGmakonts Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Patrz także po wywiadach i prezentacjach oprogramowania oni czasami się chwalą.
SWRSC Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 np. na stronie Mental Images jest spis większości większych produkcji gdzie wykorzysrtywano ten render. Na napisach koncowych też jest dużo informacji, np w "immortal" jest logo Maya :)
dirty Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 rozne studia uzywaja roznego softu. w zasadzie korzystaja z doslownie prawie wszystkiego od lw przez maye do houdiniego (z cala reszta posrodku). oczywiscie wszystko mocno pozmieniane, tak zeby wpakowac sie w swoj pipeline. dodatkowo, albo raczej przede wszystkim, uzywaja swojego inhouse'owego softu, np. pixar- gepetto, marionette; ilm- carricature; pdi- emo; r&h- voodoo itp itd. to, ze taki alias czy si napisza, ze w filmie X uzywano mayi czy xsi to czesciowa prawda, bo oprocz tego korzystali z masy innego softu.
Gith Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 łoo do E3 to ILM uzywal nawet i maxa hehe.. tzn bardziej indywidualni artysci bo to nie jest czesc oprogramowania ILMu... Do animacji np. uzywaja swojego CARI, zrobionego na potrzeby The Last Dragon (czy jakos tak) no a oprocz tego Mayi, XSI, PSa (a tak w ogole to jego autorem jest John Knoll z bratem Thomasem), niektorzy korzystaja tam z After Effects nawet :P ale ogolnie to glownie soft in-house'owy, jak Dirty mowil.. ale nazw oprocz CARI nie jestem w stanie podac..
Rekomendowane odpowiedzi