Udziar Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 Zgłupiałem... już nie mam pojecia co to moze byc. Czy ja przeoczyłem jakas powazną opcje? ...no ale wczesniej nie mialem takich problemów. Poradzcie, jesli wiecie czego to wina ze tak bez odcieni wychodzi. Zalaczam ustawienia rendera (Vray 1.46.10)
Marcin Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 w zakladce general switches wylącz default lights
Udziar Napisano 18 Lipiec 2005 Autor Napisano 18 Lipiec 2005 Bylo wylaczone. To nie to. Nie wiem co to moze byc. Zalacze jeszcze to
SansSerif Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 wyłącz maxowe exposure control - "no exposure control" w zakładce rendering>environment.
Udziar Napisano 18 Lipiec 2005 Autor Napisano 18 Lipiec 2005 Faktycznie jest lepiej bez exposure. Choc jeszcze troche kijowo, ale powalcze z tym. jakies to mętne takie. Ale tak sobie mysle ze skoro to lazienka (bo to łazienka) to i tak to bedzie inaczej wygladac w sztucznym swietle, w jakim zamierzam to przedstawic. Ale dzieki...
Bobby_digital Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 moze bialego materialu uzywasz z lightmapa ?? co ?
Marcin Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 daj secondary multiplier na mniejszą wartosc miedzy 0,85 a 0,95 wartosc 1 powoduje extremalnie dluuuuuuuugie renderingi ;] w lightmapie zaznacz show calc. phase to bedizesz widzial podgląd lightmapy z ktorego mozna juz wywnioskowac jak bedzie wygladal render ...
SansSerif Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 daj secondary multiplier na mniejszą wartosc miedzy 0,85 a 0,95 wartosc 1 powoduje extremalnie dluuuuuuuugie renderingi ;] hmm to ci nowina. powiesz coś więcej o tym fenomenie? :] jeżeli renderuje się troche dłużej to tylko wynik róznicy w oświetleniu a nie zmiany parametru :]
Marcin Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 nie wiem jak u ciebie ale przy moich renderingach i sutawieniach tak sie wlasnie dzieje ... ;] zaraz zrobie testy i ci pokaze .. ;]
SansSerif Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 to takie gadanie jak "wyłączając wyszystkie światła w scenie znacząco przyśpieszam render" :D
polka dot Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 daj secondary multiplier na mniejszą wartosc miedzy 0,85 a 0,95 w helpie pisalo ze jak sie da primary albo secondary inne niz jeden to bedzie wychodzic brzydko i nieprawdziwie to po co zmieniac ;p
Bobby_digital Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 zmniejszenie second bounces poprawi sytuacje bo gosc ma bialy material, extremalnie dluugie renderingi sa z bialym materialem tylko i nie powstaja cienie wogule, normalnie to sa normalne na 1. o lightmapie oczywiscie mowie :)
SansSerif Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 nie używanie idealnie białego materiału jest jedną z podstaw vraya :]
Marcin Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 heh Sans miales racje a nawet powiem wiecej .. ten jasniejszy render ma mp. 1,0 dla secondary ... ten ciemniejszy 0,95 ten z 1,0 renderowal sie w 12 min a tamten w 14 ;] zamykam sie w sobie i nie podwazam twoich slow ;]
Bobby_digital Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 eno niemozliwe, im mniej swiatla tym szybciej powinno byc. niewielkie roznice ale zawsze troche szybciej. u mnie jest wporzadku, zepsutego masz vraya :) albo przegrzal ci sie procek przy drugim renderze ;)
bartonfink Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 :) w sumie sam na to niedwno wpadlem :) ale to jest bardzo logiczne - :) im ciemniejszy material tym szybciej fotony traca energie- > tym mniej odbic -> tym szybszy render :D
Rekomendowane odpowiedzi