Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hello.......

mam problemo zwiazane z obrotem kuli a dokladnie to czy da sie zrobic aby moja planeta obracala sie o 360 stopni wokol wlasnej osi w ciagu 8 sekund i to caly czas niewazne co bede robil innego...?

prosze mi opisac jak to zrobic

PS: 3DS Max 6.0 Original

i jeszcze dedno gdzie się znajduje opcja Reference Coordinate System??

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
niewazne co bede robil innego...?

niebardzo rozumię...

nie wiesz jak zrobić obrót kuli czy nie wiesz jak zwięszyć długość animacji do 8 sek.?

Napisano

heh...Wsumie po to jest pomoc :D...standardowo w maksie masz ustawione 30klatek na sec... wiec zeby zrobic 8sec to musi sie obracac w czasie 240klatek...Dajesz przycisk Auto przechodzisz na 240 klatke obracasz kule o 360 stopni i wuala!Albo kup sobie ksiazeczke za 10zl - 3DS MAX w 24h

Napisano
  • Autor

dokładnie to chodziło mi o to że jak już ustawie ta kule na (np.)100 klatek to jak w najbliższym czasie przyjdzie mi zwiększyć licze tych klatek do 1000 to żebym nie musiał znowu ustawiać tej kuli. A ten sposób który pokazał mi SUPER_OKO to ma jeden szkopuł kula zanim zacznie się kręcić to musi się najpierw rozpędzić :(

Napisano

wszytsko można łatwo i przyjemnie rozwiązać w curve editorze lub w track view jak kto woli, łącznie z problemem 'rozpędu' sphere'a; wystarczy wyprostować klucze.

Napisano

Plastique ma rację... Wstawienie kluczy to jedno, a ustawienie interpolacji to drugie. Aby kulka (planeta) kręciła się płynnie i cyklicznie, musimy ustawić ruch jednostajny dla obrotu (interpolacja na 'Linear'). W Curve Editorze bardzo przejrzyście wszystko widać... co się kręci, w jakiej osi, o ile stopni, itp.

Napisano
  • Autor

troche poszperałem na angielskich samouczkach i znalazlem coś takiego w Motion Panel tam mozna ostawic obrot nonstop...

ale dziekuje za checi:)