boshuu_16 Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Witam i proszę o pomoc! mam problem z efektem lens effect glow w video post. Chciałem zrobić poświatę planety, lecz podczas kilku klatek, na których nad planetąprzelatuje statek, glow szaleje! Rozprzestrzenia się na krawędzie statku. Tutaj można zobaczyć o co dokładnie chodzi. Hasło do albumu to PROBLEM (proszę pamiętać o dużych literach!). Bardzo proszę o pomoc!
Obywatel Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Nie chwytam do konca o co Ci chodzi ale sproboj to zrobic nie w videopost, tylko w effect, stworz lens effect, zalacz glowa, poustawiaj i przypisz do efektu np. 3. Przypisz tez ten numerek do materialu ktory ma miec glowa.
boshuu_16 Napisano 4 Sierpień 2005 Autor Napisano 4 Sierpień 2005 tak, ale wtedy nie utworze poświaty, tylko po prostu rozmyte kułeczko NA planecie :(
Obywatel Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 aaa chyba mniej-wiecej zalapalem o co chodzi. No najwyrazniej tak max sobie radzi z wykrywaniem krawedzi. Tyle ze splaszcza wszystkie i wydaje mu sie ze krawedz statku to krawedz planety. No wiec proponuje wyrenderowac sekwencje bez statku, a pozniej zapodac w tle wyrenderowany avik i wyrenderowac sam statek. Powinno sie udac.
Valoos Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 Od momentu zapoznania się troszkę z After Effect'em podchodze bardzo sceptycznie do postprocesingowych możliwości max'a. Zalecam wyrenderować z kanałem Alpha, albo wogóle do pliku RPF albo RLA, żeby mieć pełną informację o scenie. Potem After albo Compustion - przyczym z Aftera uważam można wyćiągnąć znacznie subtelniejsze efekty (glow).
mr.funky Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 Mozesz jeszcze zostawic w cholere model planety jak i jej poswiate i znalezc na necie wysokiej rozdzielczosci zdjecie ( jezeli chodzi o ziemie oczywiscie :) a potem wstawic go na plane - nikt sie nie skapnie ze to 2d - mam juz to przecwiczone :)
boshuu_16 Napisano 6 Sierpień 2005 Autor Napisano 6 Sierpień 2005 No wiec proponuje wyrenderowac sekwencje bez statku, a pozniej zapodac w tle wyrenderowany avik i wyrenderowac sam statek. Zrobiłem tak i wyszło, dzięki wielkie. A co do tej rady z tym zdjęciem 2d to to po pierwsze nie jest Ziemia, a po drugie w mojej scenie kamera obraca się pokazując planetę z kilku ujęć, więc to by nie przeszło! Dzięki wszystkim za pomoc!
asblaze Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 mom zdaniem to głupot robiś poświate planety glowem... jak można normalnie modelami.... temat wałkowany nie od dzis na forum ;) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi