Napisano 3 Sierpień 200519 l Witam i proszę o pomoc! mam problem z efektem lens effect glow w video post. Chciałem zrobić poświatę planety, lecz podczas kilku klatek, na których nad planetąprzelatuje statek, glow szaleje! Rozprzestrzenia się na krawędzie statku. Tutaj można zobaczyć o co dokładnie chodzi. Hasło do albumu to PROBLEM (proszę pamiętać o dużych literach!). Bardzo proszę o pomoc!
Napisano 3 Sierpień 200519 l Nie chwytam do konca o co Ci chodzi ale sproboj to zrobic nie w videopost, tylko w effect, stworz lens effect, zalacz glowa, poustawiaj i przypisz do efektu np. 3. Przypisz tez ten numerek do materialu ktory ma miec glowa.
Napisano 4 Sierpień 200519 l Autor tak, ale wtedy nie utworze poświaty, tylko po prostu rozmyte kułeczko NA planecie :(
Napisano 4 Sierpień 200519 l aaa chyba mniej-wiecej zalapalem o co chodzi. No najwyrazniej tak max sobie radzi z wykrywaniem krawedzi. Tyle ze splaszcza wszystkie i wydaje mu sie ze krawedz statku to krawedz planety. No wiec proponuje wyrenderowac sekwencje bez statku, a pozniej zapodac w tle wyrenderowany avik i wyrenderowac sam statek. Powinno sie udac.
Napisano 4 Sierpień 200519 l Od momentu zapoznania się troszkę z After Effect'em podchodze bardzo sceptycznie do postprocesingowych możliwości max'a. Zalecam wyrenderować z kanałem Alpha, albo wogóle do pliku RPF albo RLA, żeby mieć pełną informację o scenie. Potem After albo Compustion - przyczym z Aftera uważam można wyćiągnąć znacznie subtelniejsze efekty (glow).
Napisano 4 Sierpień 200519 l Mozesz jeszcze zostawic w cholere model planety jak i jej poswiate i znalezc na necie wysokiej rozdzielczosci zdjecie ( jezeli chodzi o ziemie oczywiscie :) a potem wstawic go na plane - nikt sie nie skapnie ze to 2d - mam juz to przecwiczone :)
Napisano 6 Sierpień 200519 l Autor No wiec proponuje wyrenderowac sekwencje bez statku, a pozniej zapodac w tle wyrenderowany avik i wyrenderowac sam statek. Zrobiłem tak i wyszło, dzięki wielkie. A co do tej rady z tym zdjęciem 2d to to po pierwsze nie jest Ziemia, a po drugie w mojej scenie kamera obraca się pokazując planetę z kilku ujęć, więc to by nie przeszło! Dzięki wszystkim za pomoc!
Napisano 10 Sierpień 200519 l mom zdaniem to głupot robiś poświate planety glowem... jak można normalnie modelami.... temat wałkowany nie od dzis na forum ;) Pozdrawiam