Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nie jestem pewien, czy jest to odpowiedni dział na taki problem, ale bardziej pasującego nie znalazłem...

Mam czarno - białą bitmapę. Jak określić ilość białych pixeli? Ewentualnie, jak określić procentowy udział białych pixeli w całej bitmapie?

Z góry dzięki za wszelką pomoc!

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jak to jest czrno białe w kratkę ( szachownica ) to nie będzie problemu, ale jak to jest np. krajobraz to trzeba by było na oko dawać... podpisuję się pod hindusem - pokaż bitmapę

Napisano

nic prostrzego :) trzeba tylko głową ruszyć :P

w photoshopie zmniejsz kontrast na 0 dzięki czemu otrzymasz średni kolor ... kroplomierzem sprawdzasz kolor i w okienku z kolorami wybierasz "skala szarości" (będziesz musiał najpierw sapisać obrazek w skali szarości lub RGB jeżeli był tylko 2 kolorowy) i tam ci odrazu wyświetla procent szarości ... np 40% to 40% czarnych i 60% białych .... przeliczyć na piksele myśle że potrafisz :)

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź! Dołączyłem bitmapę - chodzi o to, żeby określić ile jest białych pixeli (tych zamkniętych całkowicie czarnym obszarem). Przyda się również liczba pixeli czarnych, bo można to potem przeliczyć na pole powierzchni - chodzi bardziej o szacunkowe wartości (mogą być %), niż o ultradokładne wyliczenia.

javor: dość niejasno to napisałeś... albo ja po prostu nie skumałem :) kontrast jest na 0, ale bawienie się kroplomierzem daje mi tylko %-towe składowe aktualnie zaznaczonego koloru.