Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nie jestem pewien, czy jest to odpowiedni dział na taki problem, ale bardziej pasującego nie znalazłem...

Mam czarno - białą bitmapę. Jak określić ilość białych pixeli? Ewentualnie, jak określić procentowy udział białych pixeli w całej bitmapie?

Z góry dzięki za wszelką pomoc!

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 3,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jak to jest czrno białe w kratkę ( szachownica ) to nie będzie problemu, ale jak to jest np. krajobraz to trzeba by było na oko dawać... podpisuję się pod hindusem - pokaż bitmapę

Napisano

nic prostrzego :) trzeba tylko głową ruszyć :P

w photoshopie zmniejsz kontrast na 0 dzięki czemu otrzymasz średni kolor ... kroplomierzem sprawdzasz kolor i w okienku z kolorami wybierasz "skala szarości" (będziesz musiał najpierw sapisać obrazek w skali szarości lub RGB jeżeli był tylko 2 kolorowy) i tam ci odrazu wyświetla procent szarości ... np 40% to 40% czarnych i 60% białych .... przeliczyć na piksele myśle że potrafisz :)

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź! Dołączyłem bitmapę - chodzi o to, żeby określić ile jest białych pixeli (tych zamkniętych całkowicie czarnym obszarem). Przyda się również liczba pixeli czarnych, bo można to potem przeliczyć na pole powierzchni - chodzi bardziej o szacunkowe wartości (mogą być %), niż o ultradokładne wyliczenia.

javor: dość niejasno to napisałeś... albo ja po prostu nie skumałem :) kontrast jest na 0, ale bawienie się kroplomierzem daje mi tylko %-towe składowe aktualnie zaznaczonego koloru.