Skocz do zawartości

Illustrator nie czyta alphy w tiffie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie. Jak to obejść? na co dzień uzywam Corela, a Illustratora tylko do konwersji EPS na DWG. Tym razem mam klienta, który życzy sobie AI, i nie ma Corela, ja na tomiast mam bliski deadline i baaardzo duży problem. Ze wzgledu na krotki deadline prosze o odpowiedzi najlepiej na gg. (w profilu obok. :) Z góry baaaaardzo dziekuję. :D

• Odpowiedzi 14
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

możesz w PS wczytać zaznaczenie z alphy i spróbowac zamienić to na path.

możesz też wykonać projekt w AI na pliku photoshopa i to co masz maskowane z tym co jest pod tym zamienić na bitmapę. identyczna procedura dotyczy corela, nikt do druku nie przyjmie plików postscriptowych z bitmapami z aplhą.

Napisano

Ja w ogóle chetnie bym im dał po prostu bitmapę w odpowiedniej rozdziałce, bez pytania, w czym to robić. Tylko oni chcą AI i już. Na dodatek dwie wersje rozdziałki, czcionki na krzywe w jednej, bez konwersji na krzywe w drugiej i zzipowane, i na dodatek osobno tekst w Quarku. Po co im Quark? To przecież billboard. Co to za drukarnia, co Corela nie ma?

Napisano

plotery zazwyczaj mają własny soft do drukowania, nie działają jak drukarka której, drivery umożliwiaja druk z dowolnego programu. taki soft drukujacy przyjmuje pliki .ps .eps .pdf i bitmapy.

Napisano

Wiem, plotowałem na Mutochu, znam Onyxa. Wiem jednak, że to ma być offset.

Jak ja nie cierrrrpię Illustratora!!!!!!

Do Corela mozna wrzucic bitmapę 5000x5000, do tego 50 obiektów z dowolnie tęczowym gradientem i przezroczystością tonalną, i będzie chodził jak burza, a Illustrator na hasło avatar wystawia gardę i się zawiesza. Grrrrr!!!!!!!

Napisano

z ta przezroczystoscia to bym polemizowal :)

wlasnie alfa i przezroczystosc nie dziala na offsecie, podobnie nie mozna skalowac i obracac o dowolny kąt.

zrob tak jak mowi sans

wszystkie bitmapy zamien w jedna a krzywe niech sobie pozostana krzywymi.

zawsze w sumie moga sami to zrobic bo dajesz im plik ai, z tym ze przygotuj sie na bluzgi ;)

Napisano
PostScript, czyli w skrócie interpreter naświetlarki nie obsługuje przeźroczystości! Tak więc jeżeli wyślemy naszą ulotkę w tej formie, którą mamy obecnie, filmy zostaną naświetlone nieprawidłowo i będzie to tylko i wyłącznie nasza wina! Także bitmapy, które zostały obrócone o kąt inny niż wielokrotność 45 stopni też maja szansę wyjść źle

http://ef.art.pl/index.php?p=8&a=6&id=5

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności