Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam maly problem. Otoz nie wiem jak mam ustawic w 3ds maxie 7 opcje tak by wykorzystywal mental raya poprawnie(bo albo nie widze w ogóle zadnego efektu albo wszystko jest przejaskrawione i nie naturalne). Pomożecie??

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

znajdz sobie jakis tutek na temat ustawiania oświatlenia w mental rayu - google = mental ray tutorial czy cos takiego pełno tego w sieci.

Napisano

a jak 3dsmax wykorzystuje mr niepoprawnie? może jakiś screen

Napisano
  • Autor

teraz w nie wiem jak to zrobilem, ale czy nie mozecie po prostu dac wlasne ustawienia do mental raya??

Napisano

nie, ponieważ w każdej scenie, te ustawienia się zmieniają - zależnie od budowy sceny, sposobu oświetlenia, materiałów etc.

Napisano

no jeśli chcesz domyślne ustawienia to po prostu stwórz nową scenę

Napisano

Pokaż jaką scene oświetlasz, a najlepiej daj ją jako załącznik. Wtedy może coś się wykombinuje. Jasnowidzów u nas mało więc ciężko wyczuć o co może chodzić.

Napisano
  • Autor

ale tu chodzi o kosmetyczne zmniany tzn. jest chyba jakis standardowy wzor, zeby zrobic po prostu realistyczne oswietlenie(choc troche)??

Napisano

Takiego wzoru nie ma i nigdy nie będzie.

Wszystko zależy od tego ile i jakich świateł używasz... czy robisz scenę dzienną czy nocną. Jakich materiałów używasz? Jak scena jest dzienna to w pełnym słońcu, czy zachmurzone niebo?

Nie da ma opcji Photoreal do zaznaczenia, która trzaśnie renderek, że kopara opada. Musisz sam posiedzieć i pokombinować. Po to jest tyle opcji, bo każda coś tam robi i w mniejszym lub większym stopniu wpływa na końcowy wynik.

Jeżeli chcesz jakiegoś schematu to proszę: używaj świateł IES i włączaj Global Ilumination a będziesz miał scenę oświetloną zgodnie z prawami fizyki.

polecam to: http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dwork.php?md=sa&idd=9&id=22

Napisano

Nie da ma opcji Photoreal

hehe kurde to dla tego juz tak dlugo szukam tej opcji :) a czemu nikt wczesniej nie powiedzial ze jej nie ma :)