Napisano 5 Wrzesień 200519 l Sans Serif w wątku "ogólnym" o shaderach zaproponował, żeby stwarzać dla każdego z shaderków osobny wątek w odpowiednim rendererowi dziale. No więc ktoś to musi zapoczątkować. :) Od razu proponuję do tematu dodawać słówko "shader:", będzie łatwiej wyłowić z tłumu. A teraz do rzeczy. Troszkę się nudziłem dzisiaj w nocy i wygrzebałem gdzieś starą scenę z pewnego projektu, w której znajdował się między innymi taki oto fotel - postanowiłem więc zrobić odpowiedni shaderek. Założenia: -max realizm -full procedural -zero hdr'ek i innych podobnych cudów Wyszło jak widać poniżej - wg. mnie całkiem dobrze. To nie jest materiał "apply and forget", bardzo wiele zależy od skali sceny i oświetlenia - w tym wypadku 3 point light setup przy czym backlight to skylight i tylko do tego był potrzebny mental i FG (choc w sumie można to zrobić też LightTracerem). Pozostałe dwa światła ułożone standardowo dla tego rigu - prawe ciepłe, lewe zimne, co zresztą widać. Żadnej mapy otoczenia (zresztą materiał nie ma nawet odbić). Shaderek to zwykły materiał Standard (blinn) z bumpem i falloffem w diffuse. Poniżej matlib do ściągnięcia wszystkich trzech kolorów. Mam nadzieję, że się komuś przyda no i oczywiście, że ktoś spróbuje go poprawić, w końcu po to jest ten wątek. :)
Napisano 5 Wrzesień 200519 l xeav po co model to jest przeciez o materiałach A co do materiału to bardzo fajny bo ostatnio meczyłem takie cos.
Napisano 5 Wrzesień 200519 l mi ten shader na drugim renderze bardziej plasteline przypomina niz skóre.