Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem który chciałem rozwiązać wydawał się prosty - lecz okazało się inaczej :(.

Chciałem w FR poćwiczyć ze światłem w miarę \"realistycznym\" ;)

Scena na której się wzorowałem jest ściągnięta z sieci. Poniżej ją umieszczam

• Odpowiedzi 23
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wpierw miałem problem ze zrobieniem \"przepalonych\" okien, po małych próbach udało się ;)

Kolejna rzecz którą chciałem zrobić to te odbicia na podłodze, efekt taki możńa uzyskać po wypastowaniu podłodi ;) no i tego nie mogę rozgryść, umieszczę wam poniżej moją wersję narazie \"testowe\" ale zobaczycie że z tą podłogą to mam Wielki problem

Napisano

próbowałem jeszcze na inne sposoby i nic :(

Napisano

poprawiłem błąd pod parapetem lecz przez przypadek nie powróciłem do wcześniejszych ustawień GI w FR i scena wyszła zaciemno :(

Lecz moim głównym problemem jest ta podłoga.

Czy wiecie jak uzuskać efekt który pokazałem na pierwszym \"obrazku\" ??

Napisano

siedziałem torszkę w nocy nad tym problemem i oprucz natrafienie na kolenjny nie rozwiązałem tamtego (zwiazanej z podłogą) :(

Gotham starałem się dostosować do Twoich wskazówek i

:( ciś źle robię bo wychodzi mi tak jak na poniższym obrazku, czyli.... lipa. Render jest wykonany standardowym scalingiem czy jak to tam się pisz ;)

Napisano

Więc proszę Gotham jak byś mógł napisać troszkę jaśniej bo coś się ośmieszam przed Wami :(

W tych scenach poruszyłem jeszcze jeden problem, że rzeczy inaczej się odbijają w jasnych miejscach, a jeszcze inaczej w ciemnych. Zaopserwować to można na mojej podłodze w cieniu odbicie podłogi ma więkrzy współczynnik \"lustra\" niż w jasnych. Co prawda nie wiem czy nie powinno być odwrotnie, więc też to moje kolejne pytanie :D Jak powinno wyglądać odbicie podłogi w podanej przezemnie scenie. ;)

Napisano

No i kolejny problem, po włączeniu FR i wykonaniu renderignu przez Vide Post, powstają błędy. Są one zaznaczone w czerwonych kóleczkach/owalach ;)

Może wiecie czemu tak się dzieje?? Bo raczej jest to jakiś mój błąd i chcę go zlikwidować [killer]

Napisano

Myślałem że coś sie nie tak wyliczyło temu FR, więc zmieniłem mu wartości pewnych ustawień i.... :( nadal kicha

Napisano

Już kończąc moją wypowiedź chciałem się spytać, jak zrobić żeby w odbibiu podłogi np. ściana znikała wraz z odległością, nie potrafie teraz tego dokładniej opisać. Wiem że były tutki ale pod Brazlika co prawda nie pamiętam linku :( też by się przydały. Jeżeli nie będziecie rozumieli o co mi chodzi z tym odbiciem po zrobie w Photshopie i umieszę na forum ;)

Dobra dzięki i jeszcze raz proszę Ciebie Gotham, napisz mi \"łopatologicznie\" jak uzyskać ten efekt \"wypastowanej\" podłogi ;)

Napisano

czekam :D

Napisano

Dobra niestety z obrazków nici.

Problemy:

1. Niech noise nie będzie od czarnego do białego tylko od szarego do białego + w parametrach materiału zwiększ odpowiednio wartość tej mapy ze 100 do ile tam będzie trzeba.

2. Powierzchnie lustrzane... To jest tak: Lustro w cieniu -> Dobrze widać jasne rzeczy. Lustro oświetlone -> Dobrze widać ciemne rzeczy.

3. Nie mam pojęcia.

4. Ja bym to zrobił Fallofem.

Napisano

Gotham dzięki postaram się tym razem wykonać to poprawnie ;)

Jutro dam znać, a narazie dzięki

Napisano

Gotham zabij mnie PLIS!!!!!!!!!!!!

Nie wyszło mi znowu :(

Moze do złego slotu przypisuje noisa. Dla tego tez ponizej umieszczam PrintSc z Max\'a i prosze nakieruj mnie na dobra droge ;)

Napisano

:(

Napisano

powyzej jak widzisz zmienilem noisa tak jak mówiłeś, ale pewnie coś źle robię :(

Pisałeś też abym użył Fallofa do tych odbić, ja już wykożystuję aby max oblicz te odbicia ( w czerni bardziej widać a w bieli mniej)

Napisano

:(

Napisano

To narazie tyle :( moze jutro bedzie lepiej :)

Napisano

Heh, spokojnie.

1) To nie jest kwestia koloru tylko siły. Dlatego Przewal go do specular level, a i popracuj nad poziomem glossiness

2) Chodziło mi abyś tego raytracea umieścił w fallofie z detekcją odległości.

Głowa do góry będzie dobrze.

Napisano

co prawda robiłem tą operację też w specular level, ale wychodziło zbyt jasna lekko mówiąc :(, ale sprawdze ponownie i ten glossiness rozumiem że mam zmniejszyć ?? :)

Ok narazie to tyle ode mnie w dzisiejszej problematyce, boje sie siadać do Max\'a bo trafie na kolejne a jeszcze tych starych nie rozwiązałem ;)

Napisano

Hi,

No to zmniejsz wpływ tej mapy tak jak zmniejszyłeś wpływ raytracu, a glossiness musisz dobrać do oświetlenia.

Napisano

Ja bym raczej popróbował glossiness w final render parameters, np. na 50, albo jeszcze blur reflections w advenced parameters.

Napisano

El Wieczor dzięki sprawdzę to i później powiem czy dałem sobie z tym radę ;)

Dzięki