Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pytanie. Co ściągne rzuty jakiegoś auta potem sobie rozdzielam w Photoshopie to na 3-4 zdięcia i nakładam w 3ds na plane-y i ustawiam równo. Jednak jak się okazuje przy 1 linii, że w rzucie z góry pasuje z boku pasuje ale np. z przodu już nie pasuje... albo odwrotnie itp. Jest jakiś dobry uniwersalny sposób na ustawienie tych rzutów ? bo mi to nie wychodzi :/

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

tak, ja mam fajny:

-ustawiasz bluprint top tak aby pasował do auta.

- tworzysz plane'y na końcu lusterek

- tworzysz plane' a na dachu

- teraz równo robisz front i back.

- front i back dajesz na boczne krawędzie auta.

- dajesz widok right/left i ustawiasz równiutko

- usóważ niepotrzebne już plane'y

pozdr

Napisano

A moze rzuty sa zle... na to rady nie ma.

A rzuty zawsze ukladaj z jakims pomocniczym planem, do ktorego wyrownujesz kazdy rzut. (tak jak hkopinski prawi). ;)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Hmm okej Dziękuje niedługo sprawdze :P.

PS. raczej rzuty nie są złe ponieważ chyba mam tak w 99% rzutów :P więc raczej to moja wina.

Napisano
  • Autor

Hejka. Mam teraz taki problem. Otóż pomyśłałem, że samoloty są łatwiejsze :P ale jest taka sprawa, popatrzcie np. na ten rzut z samego przodu z załącznika. Mając tylko 3 rzuty w tym jeden ten z przodu nie wiem jak ma z przodu wyglądać tył samolotu ponieważ ta część szersza z przodu przysłania cały tył dlatego jak wymodelować ten "cienki" tył który rozciąga się za skrzydłami ? Dokładnie to chodzi o tą część kadłubu za kabiną pilota :p (pewnie jest jakaś pro. nazwa)

Napisano

Możesz wykorzystać rzut z tyłu - czasami są. Jeżeli nie masz tego to pozostaje się domyśleć, jak może to wyglądać - odglądanie zdjęć może w tym pomóc.

Napisano
  • Autor

Hmmm przeglądam te wszystkie samoloty i nigdzie nie ma rzuty z tyłu tylko dają np. z lewej i prawej strony :/ a jako, że nigdy się nie bawiłem NURBS wcześniej to na "domysł" kompletnie mi nie wychodzi. Może ktoś modelował jakiś samolot i ma rzut taki by było też z tyłem i dało się go prosto zrobić ?

Napisano

Sciagnij sobie plany modelarskie, takie dla ludzi, ktorzy buduja makiety samolotow, zazwyczaj sa tam zamieszczone przekroje kadluba w roznych punktach.