Napisano 24 Wrzesień 200519 l Witam. Mam taki problem : Powiedzmy że sobie zrobie boxa dam edit mesch i chciał bym coś wyciąć przy pomocy narzędzia cut. zaznaczam polygony gdzie chcę wycinać i wycinam. ale wychodzą mi jakieś niestworzone kształty. Może macie jakieś inne sposoby na wycinanie. G góry THX wielkie. Pozdrawiam
Napisano 24 Wrzesień 200519 l Autor Tu chodzi tylko o zasadę bo mi jakoś nie wychodzi gdy wybieram co mam wyciąć :/ Możesz powiedzieś jak ty to robisz ?
Napisano 24 Wrzesień 200519 l tniesz zawsze od krawędzi do krawędzi albo od vertexa do vertexa, jeżeli wycinanie skończysz w obrębie polygonu wtedy cut doda krawędzie z każdego vertexa w danym polygonie do miejsca ucięcia.
Napisano 24 Wrzesień 200519 l Autor Spoko :) A można jakoś dokładnie wyciąć np. koło w polygonie bo normalnie to raczej nie wyjdzie zbytnio okrągłe
Napisano 24 Wrzesień 200519 l kolo mozna ale shape merge'm w coumpound obj. Tylko splaszczy ci drzewo modyfikatorów. Przy dalszej obróbce możesz mieć problemy. Lepiej to robić na koniec.
Napisano 24 Wrzesień 200519 l zaznaczasz ten polygon, robisz na nim powiedzmy 2 razy tesselate (im wiecej tym kolo mniej kanciaste), zaznaczasz nowo powstale vertexy, dajesz collapse (czasem trzeba 2 razy) i je chamferujesz tada sliczne kolo http://www.onnovanbraam.com/index.php?m=tutorials polecam dzial polymodeling