Napisano 26 Wrzesień 200519 l hej moze bylo nie moge znalezc wiec w jakiej rozdzielczosci zrobic rendery zeby po wydrukowaniu zwykla kolorowa drukarka na zwyklym papierze A4 nie bylo duzej utraty jakosci? w jakim formacie przygotowac rendery do druku? jezeli tif to ile dpi? prosze o szybka odp i dzieki pozdrawiam
Napisano 26 Wrzesień 200519 l Kartka A4 w 150 DPI to 1240x1754, w 300 DPI - 2480x3508 a w 600 DPI - 4961x7016. Tak mi przynajmniej Photoshop powiedział :) 300 DPI chyba wystarczy żeby wydruk ładnie wyglądał.
Napisano 26 Wrzesień 200519 l Z tego co wiem 300 dpi wystarczy zeby ladnie wygladal wydruk z drukarni, przypuszczam, ze na drukarke wystarczy spokojnie 150.
Napisano 26 Wrzesień 200519 l Tiff, 300 dpi, CMYK. Natomiast dużo zależy od jakości papieru, na zwykłym 80g/m2 kolory ci "siądą" farba wsiąknie i bedzia blado. Już 120g/m2 poprawi sytuacje, zwłaszcza jak będzie "ugniatany" (nie pamiętam jak to sie fachowo nazywa) albo powlekany. Najlepiej jednak skorzystać z papieru foto np. 230g/m2. Należy zwrócić też uwagę na zawartoś czarnego barwnika w składowych kolorów, czasmi jest tak że barwy sciemniane za pomocą czerni wygladają beznadziejnie, jak brudne. Można próbować zminimalizować ten efekt za pomocą Selective Color w Photoshopie. Zdjąć czarny, a dodać cyjan, magente i żółty. Oczywiście nie obędzie się bez zmian w kolorystyce. Pozdrawiam.
Napisano 2 Luty 200619 l Ja ze swojej strony mogę dodać (przynajmniej tak głosi legenda;) ), że czyste gradienty niezbyt dobrze wychodzą w wydruku - muszą mieć ziarno, żeby nie było widać przeskoków. Na ile w tym jest prawdy to nie wiem (tzn. zapewne jest w tym racja, ale nie wiem dokładnie, co trzeba z tym fantem zrobić). Jak znajdę coś jeszcze na ten temat to edytuję posta. EDIT: Mam coś, cytat pochodzi z książki "Photoshop 7. Skuteczne rozwiązania" (S. Kelby, F. Nelson - HELION): "(...) Oto bardzo popularna wskazówka, dzięki której mozna pozbyc sie prążkowania w przypadku obrazków w wysokiej rozdzielczości. Otwórz obrazek w Photoshopie i z menu Filter (Filtr) wybierz polecenie Noise (Szum), a potem Add Noise (Dodaj szum). Kiedy pojawi się okno dialogowe Add nNoise (Dodaj szum), wpisz 2 w polu amount (Intensywność), a w polu Distribution (Rozmieszczenie) wybierz Gaussian (Gaussowskie), zaznacz pole Monochromatic (Monochromatyczny), a potem kliknij OK. Oglądając podgląd obrazka, na ekranie zobaczysz odrobinę owego szumu, ale podczas drukowania w wysokiej rozdzielczości szum zniknie i ukryje stopniowanie. (...)" Mam nadzieję, że będzie pomocne:)
Napisano 2 Luty 200619 l Apropos obliczania rozdzielczości do druku: Mamy jakis tam wymiar papiery, np. A4 to 29,7cmm x 21cm. Aby przelozyc to na rozmiar w pixelach robimy tak: (1 cal to 2,54cm) 29,7 / 2,54 * 300 = 3507 i wysokosc obrazka analogicznie - 21 / 2,54 * 300 = 2480. Czyli zeby wyrenderowac obraz na potrzeby druku A4 w 300dpi trzeba ustawic jego rozmiar na 3507x2480 pixeli. Algorytm prościutki :)