Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam czy mogl by mi ktos napisac jak po kolei dopasowac miecz swietlny zrobiony w 3ds maxie do filmy nagranego kamera ?

Chodzi mi o to co pokolei robie (zrobienie miecza w maxie, dodanie efektow w aee, dopasowanie miecza do reki/dezedorantu)

i jak dobrze dopasowac miecz do tego co trzymam w dloni

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

miecz ktory mam robilem w polaczeniu maxa i ae ;p

Napisano

Duzo razy robilem takie miecze.. Sluchaj - najpierw nagraj sobie filmik z walki na miecze swietlne czy zwyklego machania mieczem ( w tym wypadku najlepiej wziasc jakas listewke, kij od szczotki czy cos tego typu ). Im tlo za mieczem bedzie ciemniejsze tym lepiej... ( na jasnym tle glow robi sie praktycznie niewidoczny ). Jak juz nagrasz film zapisz go sobie w formacie avi i wrzuc do maxa ( najpierw w enviorment, a potem w viewport background tak zebys widzial gdzie masz nakladac efekt ). Robiac tylko maxem wystarczy juz wtedy zrobic powiedzmy linie, nadac jej 100% bialy kolor i lens effects glow ( w video post ) z odpowiednimi wartosciami. Potem klatka po klatce musisz przesuwac dwa koncowe punkty tak aby zgraly sie z kijkiem od szczotki. Pamietaj tylko zeby dobrze ustawic wszystko w viewport background... Nie pamietam juz co tam trzeba bylo wcisnac... Match bitmap i.. cos takiego.. Pokombinuj z tym - renderujac jedna klatke mozesz sprawdzic czy linia jest dobrze dopasowana.

p.s - jest jeszcze jedna metoda zrobienia miecza w AE. Moze troche bardziej pracochlonna ale za to mozesz zrobic lepszy "rozmaz" przy ruchu ( motion blur nie daje takiego efektu w maxie ). Videotutorial znajdziesz na http://www.theforce.net

powodzenia

Napisano
  • Autor

edit:

jezeli w trybie VERTEX probuje zanimowac miecz to po wstawieniu klatki kluczowej ... i przejsciu do innej klatki, klatka kluczowa sie resetuje ;/ dlaczego?