Valery Napisano 13 Październik 2005 Napisano 13 Październik 2005 jak przybizam kamere blisko obiektu to polygony ktore sa najblizej chowają sie. jak to badziewie wyłaczyc? wczesniej niemiałem tego problemu
Traitor Napisano 13 Październik 2005 Napisano 13 Październik 2005 Wlacz sobie 4 widoczki, przyblizaj we viuporcie i zobacz co sie dzieje z kamera. Zaloze sie, ze w trakcie przyblizania przekraczasz target kamery (wlatujesz poza niego) . Przesun target dalej tak aby nie kolidowal z kamera i problem z glowy.
Gordy Napisano 13 Październik 2005 Napisano 13 Październik 2005 jest na pewno coś takiego co nazywa się "frame on active object" albo coś w tym stylu. Walisz hotkey i obiekt jest w centrum "wszechświata" i jest git.
Edi Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Mi się coś takiego dzieje, jak mam namieszane jednostki w maxie i np. w 'display unit scale' mam centymetry a w 'system unit scale' mam metry. Cos sie wtedy mu miesza ze skala.
Shogun 3D Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 To jak już mowa o viewporcie, to ciekaw jestem, czy Wy tez macie ten problem. Mianowicie od czasu do czasu używanie zooma strasznie spowalnia. kręcę kółkiem i przyblizam sie do obiektu, badź oddalam w żółwim tempie. Po pewnym czasie stopniowo zaczynam przyspieszać az do normy. Nie mówię tu o operowaniu kamerą, a o zwyklym widoku w perspective. Czasem podobny numer dzieje mi się rowniez przy przesuwaniu widoku w bok
Lumpy Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Shogun -> przybliżanie w perspective odbywa się troche inaczej niz rzucie izometrycznym, stąd te problemy. Spróbuj tego, co zaproponował Illy
xeav Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 lub używaj normalnie skrótu: MMB+leftCTRL+ALT a do arc: MMB+ALT
Kakrotto13 Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Shogun ja w takich momentach wciskam "z" wtedy mi centruje na objekti a tempo poruszania wraca do normy ;]
Rekomendowane odpowiedzi