Gromateist Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 Zrobiłem sobie świecznik. To mój drugi poważniejszy model robiony w3d. Powiedzcie jak się wam podoba i co muszę zmienić. Nie wiem jak sięrobi taką błyszczącą szybkę i wygląda render wygląda tak jak byświeczka dawała zielone światło, a w rzeczywistości jest za szybką :/Czyktoś z was wie jak to wy konać? PS. Pracka jest renderowana w V-rayu (choć chyba raczej nie bardzo to widać :/). Jak można jeszcze poprawić render? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 Mogło być troszke jasniejsze, modele to nie wiem bo zabardzo nie widze, ale co do zielonego szkła to moze kolor diffuse w materiale jest zielony jednak nie wiem jakie masz ustawienie szkła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 no nie widac zabardzo ze w vrayu renderenowane :/, proponuje poszukac na google tutoriali o renderze i moze to pomoze, albo video tutoriali z evermotion.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 Ciemno, ciemno, ciemno. Wiem, że płomień najlepiej widać w ciemnościach, ale tutaj chodzi głównie o świecznik. Na początek rozjaśnij scenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk3a Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 hm, czyżby znowu nastawiene u nowcijusza, że samo wyrenderowanie sceny w czymś innym niż scanline (a w szczególności w V-rayu) automatycznie podnosi realizm? też kiedyś robilem podobną scenkę i spokojnie scanline mi starczył (http://www.mkk3a.republika.pl/Swieca.jpg) co do szybki, to polecam zmniejszyć refraction na jakieś 90-95%, może dać malutkie reflective, daj dość duży IOR i może delikatny bump (np. noise) oświetlenie sceny mi się kompletnie nie podoba i jest nieco mylące - niby jest ciemno, więc to sugeruje, że świeci tu tylko świeczko, ale za to nie zgadza się to kompletnie z cieniami oraz kolorem oświetlenia. popracuj jeszcze nad tym... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 a do tych wypowiedzi dodam tylko że to co w 3d nie równo się temu co w realu wiec musisz trochę pooszukiwac w tym pierwszym zeby uzyskać efekt wyglądem podobny jak w tym drugim...najlepiej przyjżyj się jak wygląda płomień świecy za "zieloną szybką"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamillM Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 Pomysł mi się podoba. Popracuj nad wykonaniem a będzie nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość George82 Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 sam ostnio walczylem z plomykami..;) sam plomien (ksztalt) mi nie lezy. A tak z ciekawosci, jak go zrobiles? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromateist Napisano 15 Październik 2005 Autor Share Napisano 15 Październik 2005 Płomien świecy zrobilem na podstawie tego tutoriala: http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs62/ognisko.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 płomień zielony a niewidać szybek, cień powinien być krótki i ostry, dodaj topiący się wosk, bo świeca tak się nie spala ..... jeżeli to początki to nie ma źle, ale jeżeli renderujesz vrayem to poszukaj materiału neon i jego zastosowanie, wtedy płomień powinien być realistyczny, możesz jeszcze dodać do tego spray(ten na który można nakładac materiał) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi