Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem poczatkujacy, jak wydluzyc czas filmu po renderacji animacji?? Zawsze po renderze mam tylko 3 sekundy filmu, a animacja tak sie spieszy, jakby jej pociag zaraz mial uciec

• Odpowiedzi 27
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

po renderacji (:]), chyba przed. Piąta ikonka od prawej na dole. Tam można ustawić ilość klatek.

Napisano

dobrze wiecie o co chodzi. mozna wlasnie gdzies ustawic frame rate, czy ilosc klatek na sekunde czy cos takiego?

Napisano

nie noo, pierwsze pytanie i juz mnie wybrechtali :]

Napisano

2 razy słyszałem słowo Renderacja i 2 razy mi się nie spodobało

Napisano

kliknij na taką małą ikonę zegarka - ustaw frames na tyle ile trzeba - pamiętaj że 30 klatek to jedna sekunda

potem na pasku czasu zaznacz wszystkie klucze i zeskaluj je do długości całej sceny

Napisano

wsumie to niejest takie najgorsze spolszczenie... podstawa slowotworcza 'render' i koncowka -acja sugerujaca jakis proces / czynnosc jak anihilacja np. albo libacja. ciekawe co by prof. Miodek powiedzial... hyyym

Napisano

ale to chyba w angielskim musiałoby być "renderation"?

Napisano

xeav - no tak tylko ja nie mialem na mysli doslownego tlumacznia tylko polski odpowiednik renderingu :)

hindus - hihihih

Napisano

skalowania kluczy nie polecam- moga sie pojawić klatki ułamkowe :(. Zawsze lepiej je przesunac recznie.

Odnośnie czasu animacji, czyli tego ile masz klatejk w viewportach to dam Ci fajnego tipa:

z klawy ctrl+alt + lewy klawisz myszki i klikasz na odlną listwe z numerami klatek i przesuwasz - zmienia sie wtedy od której klatki sie bedzie zaczynac całą scena.

ctrl+alt + prawy klawisz myszy - zmieniasz numer klatki konczacej animacje.

ctrl + alT + srodkowy myszy - przesuwasz ten zakres klatek w inne miejsce - np. z 0-100 , na 120-220 :)

Napisano

hindus, to nie byl zart, nie musze wiedziec wszystkiego :> tymbardziej ze w animacji jestem zielony, reactora przeczytalem ale nic wiecej.

Napisano

no w helpie, a gdzie indziej?

btw, plastik dobrze mowi, renderacja to poprawna polska wersja a nie jakies tanie zangliczenie :)

Napisano

no w helpie do maxa dział animacji :] - mówisz, że przeczytałeś tylko reactora, a o ile pamiętam, help do reactora to całkiem osobny plik :)

Napisano

ehh no przecie da sie to przestawić - zresztą kome po co ci to ?

Napisano

Kome chce sie nauczyć! hihiihi kazdy ma do tego prawo, mam i ja :))

Napisano

omg , zastanawialo mnie czemu tu tyle odpowiedzi na tak proste pytanie , ostatnio chyba wiekszosc powariowala bo dziwny efekt sie tworzy na forum

i prosze , udzielona odpowiedz , wystarczy

jak co to autor pytania zapyta o dalsze wskazowki jesli nie uda mu sie rozwiazac problemu

Napisano

Mam pytanie. Zrobiłem animacje, początkowo na 60 klatek (w zegarze ustawiłem na 1/4 czasu, zrenderowałem, ale animacja trwa 2 sekundy. Zmieniłem zakres do 150 klatek (5 sekund) i w momencie kiedy w podglądzie dochodzi mi do setnej klatki skin z kośćmi pozostaje w miejscu (na 100 frame), a wszystkie dummy z bone01 (rootem) idą dalej. Jeśli możecie, to doradźcie co robić, zależy mi na wydłużeniu czasu animacji.

Pozdrawiam HaoS

Napisano

Ok, już mam. Chodzi o wydłużenie zakresu samych kości w motion (dlatego kości zostawały w miejscu na domyślnym setnym frame.

Pozdrawiam HaoS