Hectic Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Witam, mam problem z tutkiem który znalazłem w pomocy 3d max 7. Tak jak tam zostało napisane stworzyłem połowe przekroju pionka, obrazek tego jest tutaj http://xpr.pl/1.JPG. Gdy użyje modyfikacji Lathe otrzymuje taki obraz http://xpr.pl/2.JPG. A powinienem otrzymać pionek, nie rozumiem co jest źle więc prosze Was o pomoc, powiedzcie co zrobić aby to coś stało się pionkiem. :).
xeav Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 musisz zattachować wszystkie spliny w jeden
Hectic Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 No tak ale ja jestem lamą i wiem o co Ci chodzi ale nie wiem jak to zrobić. Możesz rozwinąć wypowiedzi ??
xeav Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 o tu 1 spline jest :] tam gdzie masz 2 wierzchołki nałożone na siebie, zaznaczasz je, z menu po prawej wciskasz weld, ale przed tym wpisujesz wartość weld np. 100
Hectic Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 Hmmm nie wiem czy to ja jestem taki głupi czy co ale nie działa. Zaznaczyłem wszystkie wcisnołem weld i wartość dałem 1 bo tak jest w tutku i nic... dalej to samo :(
xeav Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 to daj 100 i zwiększaj aż do skutku :]
Hectic Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 Dałem 100 to już nic nie ma wszystko znikneło :/
xeav Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 zaznacz tylko 2 wierzchołki, które mają zostać połączone a nie wszystkie :]
razor Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 to ustaw 10... ...boziu , trochę własnej inicjatywy i pomyślunku. no i nie zaznaczaj wszystkich tylko parami - te 2 co nachodzą na siebie.
Hectic Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 Dalej wielkie gówno. Mogłbyś od początku i po kolej co mam zrobić ?
xeav Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Może Ty powiedz od początku co robisz a my Ci powiemy co jest źle
Hectic Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 No to jak pisałem wyżej chce zrobić pionka. I gdy daje Lathe to mi sie robi takie coś dziwne. A gdy usiłuje połączyć te punkty to nic sie nie dzieje. W tytku piszą coś o ustawieniu właściwości niektórych punkcików na Corner ale jest po angielsku i nie wszystko rozumiem :/. Więc o co chodzi z tymi punkcikami ??
Hectic Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 Dobra więc zacznijmi inacze. Jak połączyc dwa spliny ?? Jak sie tego downie to już sobie dam rade ;]
xeav Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 zaznaczasz 1 splajn, wciskasz attach i szukasz drugiego
Hectic Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 Po wielu próbach nareszcie udało mi sie zrobić ten pionek tylko teraz mam taki problem że w niektórych miejscach jest on pusty(dokłanie w tych gdzie były linie a nie ARC). A o to screen i renderek: http://xpr.pl/3.JPG http://xpr.pl/4.jpg Więc jak zapełnić te dziury ?? z góry THX
polka dot Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 klikasz prawym > convert to editable poly > zaznaczasz te vertexy na czubku i naciskasz COLLAPSE
piotrek Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Z tego co tu widzę, to nie masz jedej krzywej, ale około czterech. Zaznacz jedną krzywą poprostu klikając na nią, przycisk attach mutiply (albo coś takiego) i w okienku, które się pojawi zaznacz pozostałe krzywe. Kliknij attach. Teraz masz jedną krzywą krzywą, ale podzieloną na spliny - zaznacz pokolei każdy taki "kwadracik" i kliknij przycisk weld. Po tej operacji powinie zostać tylko jeden "kwadracik" na początku splina. W ten czas zastosuj modyfikator lathe. mam nadieję, że pomogłem pozdr
Rob'n'hut Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 A moze po prostu odznacz lub zaznacz 'flip normals' w opcjach lathe, co zreszta w tym tutorialu jest napisane. I troche wlasnej inwencji!
Rekomendowane odpowiedzi