Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem z tutkiem który znalazłem w pomocy 3d max 7. Tak jak tam zostało napisane stworzyłem połowe przekroju pionka, obrazek tego jest tutaj http://xpr.pl/1.JPG. Gdy użyje modyfikacji Lathe otrzymuje taki obraz http://xpr.pl/2.JPG. A powinienem otrzymać pionek, nie rozumiem co jest źle więc prosze Was o pomoc, powiedzcie co zrobić aby to coś stało się pionkiem. :).

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

musisz zattachować wszystkie spliny w jeden

Napisano
  • Autor

No tak ale ja jestem lamą i wiem o co Ci chodzi ale nie wiem jak to zrobić. Możesz rozwinąć wypowiedzi ??

Napisano

o tu 1 spline jest :]

tam gdzie masz 2 wierzchołki nałożone na siebie, zaznaczasz je, z menu po prawej wciskasz weld, ale przed tym wpisujesz wartość weld np. 100

Napisano
  • Autor

Hmmm nie wiem czy to ja jestem taki głupi czy co ale nie działa. Zaznaczyłem wszystkie wcisnołem weld i wartość dałem 1 bo tak jest w tutku i nic... dalej to samo :(

Napisano

zaznacz tylko 2 wierzchołki, które mają zostać połączone a nie wszystkie :]

Napisano

to ustaw 10...

...boziu , trochę własnej inicjatywy i pomyślunku.

no i nie zaznaczaj wszystkich tylko parami - te 2 co nachodzą na siebie.

Napisano
  • Autor

Dalej wielkie gówno. Mogłbyś od początku i po kolej co mam zrobić ?

Napisano

Może Ty powiedz od początku co robisz a my Ci powiemy co jest źle

Napisano
  • Autor

No to jak pisałem wyżej chce zrobić pionka. I gdy daje Lathe to mi sie robi takie coś dziwne. A gdy usiłuje połączyć te punkty to nic sie nie dzieje. W tytku piszą coś o ustawieniu właściwości niektórych punkcików na Corner ale jest po angielsku i nie wszystko rozumiem :/. Więc o co chodzi z tymi punkcikami ??

Napisano
  • Autor

Dobra więc zacznijmi inacze. Jak połączyc dwa spliny ?? Jak sie tego downie to już sobie dam rade ;]

Napisano

zaznaczasz 1 splajn, wciskasz attach i szukasz drugiego

Napisano
  • Autor

Po wielu próbach nareszcie udało mi sie zrobić ten pionek tylko teraz mam taki problem że w niektórych miejscach jest on pusty(dokłanie w tych gdzie były linie a nie ARC). A o to screen i renderek:

http://xpr.pl/3.JPG

http://xpr.pl/4.jpg

Więc jak zapełnić te dziury ?? z góry THX

Napisano

klikasz prawym > convert to editable poly > zaznaczasz te vertexy na czubku i naciskasz COLLAPSE

Napisano

Z tego co tu widzę, to nie masz jedej krzywej, ale około czterech.

Zaznacz jedną krzywą poprostu klikając na nią, przycisk attach mutiply (albo coś takiego) i w okienku, które się pojawi zaznacz pozostałe krzywe. Kliknij attach.

Teraz masz jedną krzywą krzywą, ale podzieloną na spliny - zaznacz pokolei każdy taki "kwadracik" i kliknij przycisk weld. Po tej operacji powinie zostać tylko jeden "kwadracik" na początku splina. W ten czas zastosuj modyfikator lathe.

mam nadieję, że pomogłem

pozdr

Napisano

A moze po prostu odznacz lub zaznacz 'flip normals' w opcjach lathe, co zreszta w tym tutorialu jest napisane. I troche wlasnej inwencji!