elmozaur Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 Witam. Czy mozecie polecic poczatkujacemu jakis prosty tutorial o modelowaniu w MAXowych NURBSach ? Chodzi mi o postawy i zasady tej techniki dzieki pozdrawiam Grzegorz
kozioo Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 Zapomnij o modelowaniu w maxowych nurbsach. Zatrzymały sie na etapie 3d studio max r2 (bodajze:>) i są niewygodne. Lepiej zainwestowac w rhino, albo sobie tą technike po prostu odpuscic;)
piotrek Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 A cóż tak na nurbsach Ci zależy? Jeżeli to muszą być nurbsy to rzeczywiście Rhino ew. jeśli masz dużo kasy to StudioTools. Natomiast jeżeli może być coś innego, to polecam polymodeling - bardzo przyjemnie się tworzy.
Tymek Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 Jest bodajże darmowa wersja edukacyjna Studio tools. Program potężny i mocno zakręcony :) Ale to pewnie po części kwestia przestawienia się na Aliasowo - Maykowy interface.
clown Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 jak słysze Nurbs to prawie ze mam "drugie" sniadanie przed oczami...
elmozaur Napisano 1 Listopad 2005 Autor Napisano 1 Listopad 2005 Mam do zrobienia kilka modeli w formacie STL (do wyciecia na obrabiarce 2.5D ) dlatego pomyslalem o nurbsach. Pierwszy model dla obrabiarki zrobilem w Lightwave (na polygonach). W programie wygladal on idealnie, niestety obrabiarka stworzyla model z wieloma bledami. Proby stworzenia modelu w Rhino niestety spelzly na niczym(model jest zbyt skomplikowany). Zarejestrowalem sie wiec na stronie Autodesku i zassalem demo Maxa8. W kilka tygodni poznalem podstwy tworzenia modeli (poly). Chcialem stworzyc jakis prosty model w nurbsach i wyexportowax go w STLu do Rhino by sprawdzic jak zostanie on zaimportowany. Poza tym w Maxie jest opcja STL-Check ktorej w Lightwave bardzo mi brakowalo. Wczoraj zadalem rowniez na tej liscie pytanie czy ktos mial juz do czynienia z formatem STL, jednak post zostal bez odpowiedzi. W gre wchodzi modelowanie czegos takiego jak w zalaczniku dzieki pozdrawiam Grzegorz
piotrek Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Spróbuj zassać wersję PLE StudioTools ze strony Aliasa. Soft wygląda na dosyć skomplikowany, więc jak go opanujesz to powinieneś być w stanie coś takiego zrobić. Sam jestem początkujący w tym programie więc bardziej Ci nie pomogę.
TomekM Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 Zapraszam na: http://www.marosdesign.com/forum/viewtopic.php?p=901&sid=77bf6a6ae7f501f26864326940599dff#901 Ale muszę zmartwić. Wersja demo ma własny format zapisu i nie importuje ani eksportuje
Rekomendowane odpowiedzi