Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy mozecie polecic poczatkujacemu jakis prosty tutorial o modelowaniu w MAXowych NURBSach ?

Chodzi mi o postawy i zasady tej techniki

dzieki pozdrawiam

Grzegorz

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zapomnij o modelowaniu w maxowych nurbsach. Zatrzymały sie na etapie 3d studio max r2 (bodajze:>) i są niewygodne. Lepiej zainwestowac w rhino, albo sobie tą technike po prostu odpuscic;)

Napisano

A cóż tak na nurbsach Ci zależy?

Jeżeli to muszą być nurbsy to rzeczywiście Rhino ew. jeśli masz dużo kasy to StudioTools.

Natomiast jeżeli może być coś innego, to polecam polymodeling - bardzo przyjemnie się tworzy.

Napisano

Jest bodajże darmowa wersja edukacyjna Studio tools. Program potężny i mocno zakręcony :) Ale to pewnie po części kwestia przestawienia się na Aliasowo - Maykowy interface.

Napisano

jak słysze Nurbs to prawie ze mam "drugie" sniadanie przed oczami...

Napisano
  • Autor

Mam do zrobienia kilka modeli w formacie STL (do wyciecia na obrabiarce 2.5D ) dlatego pomyslalem o nurbsach. Pierwszy model dla obrabiarki zrobilem w Lightwave (na polygonach). W programie wygladal on idealnie, niestety obrabiarka stworzyla model z wieloma bledami. Proby stworzenia modelu w Rhino niestety spelzly na niczym(model jest zbyt skomplikowany). Zarejestrowalem sie wiec na stronie Autodesku i zassalem demo Maxa8. W kilka tygodni poznalem podstwy tworzenia modeli (poly). Chcialem stworzyc jakis prosty model w nurbsach i wyexportowax go w STLu do Rhino by sprawdzic jak zostanie on zaimportowany. Poza tym w Maxie jest opcja STL-Check ktorej w Lightwave bardzo mi brakowalo. Wczoraj zadalem rowniez na tej liscie pytanie czy ktos mial juz do czynienia z formatem STL, jednak post zostal bez odpowiedzi.

W gre wchodzi modelowanie czegos takiego jak w zalaczniku

dzieki pozdrawiam

Grzegorz

Napisano

Spróbuj zassać wersję PLE StudioTools ze strony Aliasa.

Soft wygląda na dosyć skomplikowany, więc jak go opanujesz to powinieneś być w stanie coś takiego zrobić.

Sam jestem początkujący w tym programie więc bardziej Ci nie pomogę.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.