Napisano 2 Listopad 200519 l Czesc Chce zmienic w kompie dwie rzeczy plyte glowna i procesor, reszta jest ok :) na cos nie drogiego : na jakiegos Samprona 2600 lub 2800 i do tego materboard (plyte glowna). 1. Czy mogl by mi ktos powiedziec jaki procesor do jakiej plyty najlepiej 2.reszta z starego kompa to Gforce IV, 2 siecowki realtek, katra dzwiekowa, nagrywakra , cd-rom, i 640 mb ram, Monitor LG 17` I czy wogole te Samprony sa dobre.. prosze o komentarze i wskazowki dzieki wielkie :) P.S. prosze patrzec ceny i typy sprzetu ze strony http://www.sklep.logos.pl/tomek/sklepl/
Napisano 2 Listopad 200519 l Autor tak myslalem to doradzcie co mam dobrac, zapewne bede chcial 1 gb ramu
Napisano 2 Listopad 200519 l sempron to coś takiego jak duron, tylko nazwa się źle kojarzyły więc ją zmienili, raczej polecał bym athlona niż semprona
Napisano 2 Listopad 200519 l Autor no ale jakie typy zeby to mialo rece i nogi Procesor AMD Athlon 64 2800+ o czestotliwosci taktowania 1.8GHz na gniazdo 754 w wersji BOX. i do tego jaka plyta i ram ?? czy trzeba tez zmieniac obudowe?
Napisano 2 Listopad 200519 l Jakieś uprzedzenia macie do sempronów s754 :). To naprawdę poczciwe procesorki, z bardzo korzystnym stosunkiem cena/możliwości, nie grzeją się, świetnie podkręcają. Różnica cenowa pomiędzy Sempronem 2600+ a Athlonem 2800+ sięga 230zł (ponad 80%), moim zdaniem nie warto tyle dopłacać. Kupujesz do tego Gigabyte K8NS albo Epox 8KDA3I i ... kręcisz :) Ten Epox jest wprawdzie lepszą płytą, ale ma kiepską, gorszą od GB dzwiękówkę, ale widzę że i tak masz osobną, także nie ma to znaczenia. Na boxowym wiatraczku spokojnie dociągniesz do 2400MHz. Wpływ pamięci podręcznej np. przy renderingu jest minimalny, wręcz pomijalny, choć w grach może mieć znaczenie. Jak mimo wszystko dołożysz do Athlona64, a nie podkręcasz, to może dołóż jeszcze te 60zł do A3000+ ? Choć i tak uważam że zamiast A64 1800MHz bardziej opłaca się zakup Sempa 1800MHz. Jeśli masz obudowę ATX, to nie musisz jej zmieniać, ale najprawdopodobniej wymiany będzie wymagał zasilacz. Pamięci – kingmaxy starczą.
Napisano 3 Listopad 200519 l w sumie to athlony 64 tez sie nie grzeja tak mocno. dobry kulerek i jest 36 stopni cel. :)
Napisano 3 Listopad 200519 l Autor czyli tak: 1. Procesor AMD Sempron 3000 64 bit o częstotliwości taktowania 1.8 GHz do gniazda 754 w wersji box lub Procesor AMD Athlon 64 3000+ o czestotliwosci taktowania 2.0GHz na gniazdo 754 w wersji BOX." tu sie zastanowie" 2. Płyta główna EPOX 8KDA3I oparta na chipsecie nVidia nFORCE3-250 z dźwiękiem, kartą sieciową oraz kontrolerem SerialATA 3. 2X 512MB (1024MB) 400MHZ DO DUAL CHANNEL Pamięć Ram Kingston DDR 2x512/400 CL3 4.Zasilacz i kuler (duperele) lacznie 1000-1300 zl
Napisano 3 Listopad 200519 l Kuler masz w zestawie a zasilacz to nie taki znowu duperel, i warto się też przyłożyć do jego wyboru. Nie musisz brać pamięci sparowanych do duala, i tak w procesorach na s754 jest pojedynczy kontroler, więc możesz zaoszczędzić te 17zł. Jaki masz budżet na wszystkie podzespoły? Powiedz jeszcze czy masz zamiar go podkręcać?
Napisano 3 Listopad 200519 l nie wiem jaka jest roznica cenowa mieszy A64 na socket 754 a 979, ale ja mam na tym drugim i naprawde moge polecic. 1,8ghz na boxowym coolerku (komputer stoi w bardzo ciasnej wnece, wiec generalnie nie ma wylotow powietrza) 25/35*C. Cena wychodzila ok. 600zl. Obudowe najprawdopodobniej bedziesz musial zmienic, bo pewnie masz starego typu z "pionowym zasilaczem" obok proca.
Napisano 3 Listopad 200519 l Cenna uwaga. Tzn. stara obudowa nie musi być od razu dyskwalifikacją, znajomi mają starusieńkiego PentiumMMX w obudowie ATX (midi), w którą mieszczą się nowe płyty, ale faktycznie zapomniałem, że były kiedyś „niskie grubasy”, w które nie da się wprowadzić nowych bebechów. Upewnij się najpierw jak to u ciebie wygląda, bo może jednak będziesz musiał wymienić budę :/
Napisano 4 Listopad 200519 l hmmm ja bym sie juz nie bawił Socket754 bo za 2 lata moze byc problem jezeli juz to mozesz oszczedzic kase kup ECS nforce4-a754 podobno niesamowita płyta mimo ze to ECS i tania ale polecam Socket979 bo mozna wsadzic Athlon64 lub AthlonFx
Napisano 4 Listopad 200519 l Autor krzysioo no raczej na poczatek nie bede podkrecal. The Manysh trafo - tak Socket lepsza zawsze bedzie ta mozliwosc ;) Deus jasne ze wole dolozyc :) ok dzieki panowie, kompa mam zamiar zmienic przed swietami pozdrawiam
Napisano 4 Listopad 200519 l Ten ECS nie jest ani tani ani dobry, za ok. 15zł więcej można mieć Epox 8NPA7I albo GB K8NE, znacznie lepsze na nF4 i s754, a ECSa nikomu bym z czystym sumieniem nie polecał. Choć ich seria extreme zbiera pochlebne opinie. Poza tym ta płyta jest na PEG, a TrojkaT chce zostawić sobie starą grafikę. Kupując s939 zdecydowałbym się też na zmianę grafiki na PEG, i o ile ewentualna przyszła przesiadka na Athlona FX nie jest wart takiej kasy to na X2 już jak najbardziej. Gdzieś widziałem roadmap AMD, z którego wynikało że w najbliższym czasie mają pojawić się nowe tańsze dwurdzeniówki (3200+, 3400+ i jakaś tam jeszcze, chyba 3700+) może do świąt już wyjdą. Różnicą pomiędzy s754 a s939 jest dwukanałowy kontroler pamięci, cena no i to że dwurdzeniówek nie będzie na s754 (X2 to największa zaleta przemawiająca za s939). Musisz sobie to po prostu przekalkulować, a do świąt i tak na pewno się dużo zmieni
Napisano 4 Listopad 200519 l trojkat - ja na twoim miejscu bym bral plyte z s939 a nie 754, amd w przyszlosci raczej bedzie robic nowe procki pod to pierwsze, wiec jak bedziesz chcial znowu cos zmienic to znowu bedziesz musial zmieniac caly sprzet a tak mozesz stopniowo sie przesiadac ;) krzysioo - skad tyle informacji bierzesz na temat sprzetu? :D serwisant jakis czy co? :D
Napisano 5 Listopad 200519 l serwisant nie serwisant racje swoja ma wydaje mi sie ze wszystko zalezy od tego na co cie stac .............. moj staruszek mawiał "jak jestes biedny i kasy nie masz kupuj rzeczy drogie solidne, zaoszczedzisz pieniadze" .......... cos w tym jest 8-)