Napisano 4 Listopad 200519 l Wie ktos moze jak obiekt zrobiony w maxie przeniesc do flasha tak by mozna bylo nim obracac w dowolnych kierunkach.... slyszalem ze mozna to zrobic we flashu albo w quick time.. to jest na tym forum jakis wymiatacz?
Napisano 5 Listopad 200519 l Też kiedyś miałem podobny problem :D http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=12697 Najłatwiej (tj. bez pluginów i bez dużego wysiłku) Jest wyrenderować obracający się model w maxie a potem normalnie przenieść do Flasha i utworzyć Movie Clip. Wtedy możesz zaprogramować żeby odtwarzał się np. po najechaniu nań myszką.
Napisano 5 Listopad 200519 l Właśnie robię taką stronę na zlecenie. Wykonana zostanie w XSI a potem przeniesiona so flasha. Wszystko w oparciu o koncept abstrakcyjnej rzeźby zatrzymanej w ruchu. Jak zrobię to dam linka. Będzie tylko szerokopasmowe wejście. Sorry.
Napisano 7 Listopad 200519 l Autor nie zrozumielismy sie.. to nie ma byc obiekt ktory bedize sie obracal po najechaniu na niego, kliknieciu itd... to musi byc tak ze uzytkownik sam bedzie mogl wybrac strone w ktora chce obrócic.. jak np w view perspektywy.. mozna obracac dowolnie we wszystkich kierunkach wiem ze albo flash albo quick time daje takie mozliwosci..
Napisano 7 Listopad 200519 l jeśli dobrze zrozumiałem chcesz zrobić panorame (np rozglądanie sie po pomieszczeniu) to faktycznie albo render do QT i zaimportowanie takiego "filmu" do flasha. Chociaz nie dam sobie ręki obciąc ze to zadziala, znaczy czy po odpaleniu tego swf'a bedzie dzialac nawigacja (obreacanie i zoom) z QT. ale spróbować mozesz. mozesz po prostu zrenderować kilka klatek pod różnym kątem kamery z jednego miejsca (jedna sciana, druga... itd) skleić to w panorame w szopie a potem import takiej wstęgi do flasha. potem maska i nawigacja - przesuwanie jpga pod maską. są gdzieś na sieci tutki do tego. nie jest idealnie ale efekt zadowalający. a jeśli to coś bardziej skomplikowanego ma być to moze pogrzeb i poszukaj czegoś o shockwave3d, ale to chyba samodzielny obiekt sie tworzy i nie wiem czy sie importuje do flasha, ale jak sie uprzesz to i gre z fizyką w tym mozna zorobić (np ktoś rozgląda sie po twojej wizce... ups strącił wazon :p) więcej grzechów nie pamietam pozdr. i powodzenia
Napisano 7 Listopad 200519 l Autor niestety emer ale to nie chodzi o panorame.. mam obiekt w czyde zrobiony i chce nim obracac na wszelkie mozliwe sposoby
Napisano 7 Listopad 200519 l http://www.symphonyplanet.com/glenrhodes/wolf/myRay.html chodzi ci o cos takiego ?? http://www.glenrhodes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=54
Napisano 7 Listopad 200519 l boshe... Thorgal... pisz dużymi bo małymi ludzie chyba nie rozumieją. Ludziska... chodzi o to... żeby na stronie pojawił się np. model samochodu... żeby można go było sobie chwycić z ryja... i obracać nim jak we viewporcie... robić zbliżenia... otwierać drzwi... sprawdze w domu i odpisze ;)
Napisano 7 Listopad 200519 l no to problem jest, bo czy wyrenderujesz to do QT, czy do klatek i bedziesz jakimś cudem robił nawigacje we flashu plik bedzie wazył w cholere... bo to okolo 500 klatek (ującia obiektu z każdej strony ze skokiem co pare stopni im płynniejszy ruchc checsz uzyskać tym więcej klaek) czyli małe okienko zostaje albo skaczący ruch. tak czy siak małofajnie... moze poszukaj czegoś więcej o wtyczkach które dają mozliwość przeglądania obiektów 3d. znaczy przeglądarka netowa moze wtedy wyswietlać okienko direkt3d czy openGL i oglądasz obiekt jak w vieporcie ale nie wiem jak z texturami pewnie za due nie mogą być zeby sie załadowało w miare szybko... no i najgorsze ze ktoś zeby to zobaczyc bedzie musiał pobrac specjalną wtyczkę a nie każdy lubi instalowac jakieś małoznane plugi tylko po to zeby zobaczyć czyjąś stronę www.
Napisano 7 Listopad 200519 l Autor asable widze ze jako jedyny zrozumiales to o co mi chodzi :) bede czekal na toj odpis
Napisano 7 Listopad 200519 l Autor o cos takiego mi chodzilo dajcie tam opcje 360 stopni. tylko ze do tego trzeba zainstalowac plugin jakis holomatix blaze 3d ----> zna to ktos?