Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hi. Potrzebuje pilnie tutoriala, w ktorym bedzie zaprezentowane jak zrobic realistycznie wygladajaca woda i bylo by dobrze gdyby pokazywal jak zanimowac fale.. :) widzial ktos gdzies taki ?

pozdro , v1ck

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Szybki Tutorial:

1. Czego używasz??? fR v-ray czy moze Brazil??

2. Napisze jak zorbić to standardowo...

to tak:

Zależy do czego chcesz wodę, no ale najlepszym i najbanalniejszym sposobem, jest dodać Materiał Raytrace, włączyć prześwitywanie, i lekie odbicia i w mapie Bump dodać NOISE :)

Animacja też jest banalna bo możesz nojsowi zmieniać Seed'a

A jak chcesz 3D Wode to możesz zrobić to samo z materałem Raytrace, nie dodawać Bumpu, tylko dodać do Obiektu modyfikator Noise i pobawić się tym.... (do animacji też mozesz użyć Seed'a :) ) Pozdro 0-700...

Napisano

myślę i myślę i nie mogę wydumać do czego to... ;]

EDIT:

mówię oczywiście o tym, co jest w poście powyżej :)

Napisano
  • Autor

uzywam vray`a, a potrzebuje scenki z animowana woda, ktora chce uzyc w prezentacji :)

wkrotce pokaze to co mi wyszlo ;]

Napisano

pracowalem nad filmem dla dzieci "Der Kleine Eisbär2" w ktorym bylo dosyc duzo ujec z woda. a byla ona robiona tak: zwykly plane o dosyc duzym zageszczeniu siatki (+meshsmooth) do tego modyfikator noise z odpowiednimi dla ciebie ustawieniami i juz masz realistycznie wygladajaca wode. jesli potrzebujesz uzyskac jakies specjalne fale itp. wrzuc na jeszcze FFD modyfikator. tak to przynajmniej robilismy na potrzeby tego filmu. proste i funkcjonujace.

to wszystko bylo przeliczane osobno: color, lighting, reflect, Z depth i specjalnie na potrzeby tej produkcji jeden pass byl przeliczany z liniami w final toon (chyba wymienilem wszystkie pass-y). to wszystko trafialo do digital fusion i bylo montowane razem.

aha render scanline

pozdrawiam