Napisano 22 Listopad 200519 l Witam wszystkich. Jestem nowy na forum (choc czytam je od dluzszego czasu). Praca ta jest praktycznie moja pierwsza skonczona w calosci. Grafa interesuje sie od dosc dawna, ale niedawno (w zwiazku tez z kierunkiem studiow typowo graficznym) zaczalem sie konkretnie 3d uczyc. Wypociny moje sa na zajecia z 3dsmaxa na jutro :) Dlatego miedzy innymi nie ma zadnych niestandardowych textur itp. Temat też narzucony... Proszę o ocene i krytyke, coby kolejne pracki byly lepsze :) Pozdrawiam!
Napisano 22 Listopad 200519 l Na raze trudno co kolwek krytykowacz, bo wszystko ma wygLEd nezawerszonoj pracy, ale powem szczerze, moja perwsza praca wyglEdala tragicznej. Pozdrawiam.
Napisano 22 Listopad 200519 l Witam Zamiast gazety lepsza byłaby popielniczka z dymiącym papieroskiem. No i jeśli to twoja pierwsza skończona praca to naprawdę nieźle. Troche mi tylko światło nie podchodzi. Pozdrawiam
Napisano 22 Listopad 200519 l Autor Dzieki za comenty. Niestety, musiala byc gazeta, zadanie ze szkoly. Ze swiatlem walczylem ile moglem.. i wymieklem ;) robione w maxie 6 na standardowym rendererze. Najwiekszy bol to to, ze szklo nie przepuszcza swiatla i jakos to probowalem obejsc, dlatego pewnie taka kicha z tym wyszla (szlo>reflect i refract - raytrace).
Napisano 22 Listopad 200519 l jak to wizek to polecam vray'a jako renderer :) nie jest trudny a efekty można osiągnąć ciekawe. Scenka jak dla mnie ok, tylko światełko mogłoby byc lepsze :) moje pierwsze było dużo gorsze :P
Napisano 25 Listopad 200519 l Autor takie mam przy okazji pytanie; mianowicie jak zrobic, zeby szklo przepuszczalo normalnie swiatlo... jak renderowalem "testowe" renderki, to stol rzucal cien jakby byl nieprzezroczysty. Szklo takie zobilem dajac raytrace w reflection i refraction, kolor czarny gloss 100 spec 60 index of refraction 1,55. Bylbym bardzo wdzieczny za wskazowki co do tego, gdyz mam jeszcze tydzien na dopracowanie praki na zajecia z maxa i chcialbym ja wypiescic na ile dam rade. Aha najlepiej bez urzycia zewnetrznych rendererow (vray itp.) Z gory BARDZO dziekuje!
Napisano 25 Listopad 200519 l O ile dobrze pamietam to musisz w ustawieniach swiatla wlaczyc raytraced shadows.
Napisano 25 Listopad 200519 l Autor blood_brother napisał: O ile dobrze pamietam to musisz w ustawieniach swiatla wlaczyc raytraced shadows. sprawdze, wielkie dzieki!
Napisano 29 Listopad 200519 l Autor Witam Przedstawiam przerobiona/poprawiona (mam nadzieje) wersje pracki. Chyba jest lepiej, torche wnetrza dorobilem. Sorki za robienie z tego troche takiego niby VIPa, to co jest poznizej najprawdopodobniej nie bedzie juz przerabiane, bledow jest od cholipy i troche. Kilka slow komentarza prosze :) Dzieki i pozdrawiam!
Napisano 29 Listopad 200519 l Pierwszs i druga pracka zbyt ciemne. Włącz jakieś GI - jeśli używasz scanline'a to masz tam tzw. advanced light.
Napisano 29 Listopad 200519 l Autor Final.. Rozjasnilem, dalem siwtala i render w metal rayu... podro :)
Napisano 29 Listopad 200519 l Teraz znacznie lepiej, aczkolwiek nadal oświetlenie nie jest idealne :)
Napisano 1 Grudzień 200519 l Prace ok. mintrill - wiesz przecież, że im jaśniej tym więcej błEdów można zauważyć:) (nie to żebym coś do kogoś miał)