sloneczny_karuch Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Mam jakis filmik(np. jak biegam z kijem). I chce teraz przerobic ten kij na miecz swietlny...:) dlatego w maxie robie cylinder dodaje wszystkie swiecidla i co dalej...jak mam zaanimowac ten cylinder zeby sie ruszal dokladnie jak moj kij na filmiku??? Moge do maxa wrzucic jedna klatke filmu i wymierzyc ten cylinder ale co z reszta?? Mam tak caly film przeklatkowac w maxie przesuwajac cylinder??? Z tego co mi wiadomo to nie da sie .avi'ka wrzucac do maxa... Jest na to jakas metoda???
Karrde Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Po pierwsze - da się *.avika jak i inne filmy wrzucić jako background do maxa. Po drugie lepiej to zrobić w After Effects, techniką zwaną rotoscoping. Tutaj masz link do videotutoriala, który nauczy Cie jak to zrobić. http://theforce.net/fanfilms/postproduction/sabres/sabertutorials.asp
sloneczny_karuch Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 oki dzieki, jeszcze tylko jak juz narysuje sobie ten miecz to jak dodac TYLKO do mojego PAINT'a(czyli do narysowanego miecza) glow a nie do calego projektu. Nie za bardzo obczajam te warstwy w effekcie aaa i jeszcze jak sie wrzuca aviki do maxa???
Karrde Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 "Glow" dodajesz feather'em na masce - czyli klonujesz 3 razy warstwe z mieczem i na kazdej zwiekszasz feather maski - na pierwszej tylko delikatny zeby samo ostrze bylo mieksze, nastepna warstwa to juz "glow" i tak az do czwartej, przy czym ratio to 1:2:4, czyli jak w drugiej warstwie (bo pierwsza to ostrze) ustalisz feather na 10, to w trzeciej na 20, a w czwartej na 40. To wszystko powyzej masz w comp1 - i caly ten comp1 przenosisz do comp2 w ktorym masz swoj footage, po czym ustawiasz go (comp1) na Screen. Czarne tlo zniknie, zostanie tylko bialy miecz. Teraz mozesz do calego comp1 dodac zarzadzanie kolorami i jakis ladny kolor sobie wybrac. :) A do maxa dodajesz avika normalnie - przez Bitmap.
Rekomendowane odpowiedzi