max_1989 Napisano 10 Grudzień 2005 Napisano 10 Grudzień 2005 Mam pytanie czy moge na własne potrzeby wykorzystać pewną piosenke. Tzn. Chciałbym aby posłużyła jako podkład do animacji. Przy czym nie czerpałbym z niej zadnych zysków.
THE MANYSH TRAFO Napisano 10 Grudzień 2005 Napisano 10 Grudzień 2005 na własne potrzeby ... ale jakie bo jak chcesz sobie to cos trzymac w domu lub pokazac rodzinie to czemu nie mozesz, pewnie ze tak jak chcesz to cos publikowac w necie to juz gorzej 8-) pozdro
max_1989 Napisano 11 Grudzień 2005 Autor Napisano 11 Grudzień 2005 dzięki ... właśnie o to mi chodziło ... aczkolwiek gdzieś mi się o ucho obiło że można wykorzystać ok. 30s piosenki na własne potrzeby. Ale być może to tylko jakaś bzdura.
kannu Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 dzięki ... właśnie o to mi chodziło ... aczkolwiek gdzieś mi się o ucho obiło że można wykorzystać ok. 30s piosenki na własne potrzeby. Ale być może to tylko jakaś bzdura. tak, to bzdura. Ot, zwykła podwórkowa pseudomadrość i mit uzasadniajacy jechanie na pracy innych. za cholere za to nie rozumiem jak to jest z coverami - moze ktos odpowie ? moze Ty Mello ? Czy to jest tak, ze jak sie zbierze podwórkowa kapelka i nagra cover eminema to ma sie do tego prawa ?? I jesli byś mogł , to chetnie poznam paragrafy stanowiace podstawe prawna. Czesto sie nad tym zastanawiam i nie kumam tej kwestii, a to dosyć istotne:) pozdrawiam.
Rascal Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Kolejna podworkowa pseudo madrosc ktora dziala w realnym swiecie to, skopiuj design jakiegos produktu konkurencji bo jest calkiem niezly zmien wymiary tu i tam o 1 mm i sprzedawaj go na rynku. Bardzo chetnie kopiuja gryzonie Logitech i Microsoft.
blood_brother Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 O ile dobrze wiem a moge sie mylic to robienie "coverow" tzn nagrania tych coverow mozna wykorzystac w dowolnych celach tylko w przypadku muzyki klasycznej autorow ktorzy zmarli dosc dawno. Czyli w skrocie. Jezeli podoba ci sie jakis kawalek chopina czy innego mozarta i nagrasz go sam to mozesz zrobic z nim co chcesz. Ale moge sie mylic.
_michal Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Bardzo chetnie kopiuja gryzonie Logitech i Microsoft. I pady Sony.
kannu Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 rascal - napisalem ze podwórkowa madrośc, bo tak uwazam - rozumiem przez to powtarzane od osoby , do osoby głupoty, ze cos wolno itp.. Jesli uwazasz ze sie myle, to pokaz mi paragraf pozwalajacy na legalne wykorzystanie utworu do 29 sekund. To bzdura. Czy nikt nie zna paragrafow dotyczacych wykorzystania audio ? - takze z tymi coverami jest ciekawy od strony prawnej.
Rascal Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Ale przeciez ja cie nie neguje, wez jeszcze raz przeczytaj co napisalem tylko ze zrozumieniem, przytaklem ze masz racje i podalem jeszcze jeden przyklad ktory juz jest totalnym przegienciem a nikt nic z tym nie robi.
Rekomendowane odpowiedzi