Napisano 11 Grudzień 200519 l Pytanie jak w temacie, chce przenosić ruch kamery miedzy tymi programami i nie mam wogole pojęcia od której strony sie za to zabrać. Dla przykładu: Mam scenę z prostą jazdą kamery, ztrackowałem to i chce teraz przenieśc ten ruch do maxa.
Napisano 11 Grudzień 200519 l No z tego co wiem to sie eksportuje zazwyczaj taki ruch kamerki do maxowskiego scryptu i tam sie go odpala, wtedy sie ukazuje piekna kamerka juz zanimowana, przynajmniej ja tak robilem
Napisano 11 Grudzień 200519 l Autor Skoro już z czymś takim pracowałeś, może mógłbyś to dokładniej opisać...
Napisano 12 Grudzień 200519 l juz ci mowie. Ja pracowalem na MatchMoverze i Voodoo camera tracing. Proces przebiegal nastepujaco. Wczytanie sekwencji obrazkow, zrobienie tracingu, pozniej poprawki trakowania, nastepnie w owych programach sie zapisywalo ta sekwencje ruchu jakos maxowski scrypt (nie pamietam rozszerzenia pliku), nastepnie odpalasz maxa i w menu masz taka rubryczke jak MAXscript i tam wlanczasz funkcje run script, jezeli nie ma bledow pliczek to ci sie ukazuje kamerka juz zanimowana + chmura punktow i juz tylko wystarczy odpowiednio dopasowac cala scene. Tutaj masz linka z moja wczesniejsza praca jeszcze nie skonczona. http://www.acpik.com.pl/super-oko/ksk1.avi
Napisano 12 Grudzień 200519 l Autor Mógłbyś udostępnić jakiś przykładowy plik ze skryptem. No i jeszcze kwestia przeniesienia ruchu kamery stworzonej w AE albo combustionie do maxa i na odwrót
Napisano 12 Grudzień 200519 l Prosze cie bardzo http://www.acpik.com.pl/super-oko/ks_ok2.ms to jest taki skrypcik z kamerka z MM. Jezeli chodzi o AE to nie wiem dokladnie ale zadje mi sie ze on nie ma takiej mozliwosci jak MM eksportowac ruch kamerki. Owszem ma tam sledzenie punktow ale to jest 2D tylko i nie potrafi robic tego w przestrzeni, ale moge sie mylic, combustiona nie uzywalem wiec sie nie wypowiadam.
Napisano 13 Grudzień 200519 l Autor Więc z drugiej strony, mam w maxie zanimowana kamere i chce jej ruch zapisac do pliku, lub podobnie, mam w AE zanimowana kamere i jej ruch chce przeniesc do maxa (nie chce trackowac).
Napisano 13 Grudzień 200519 l Jeśli chodzi o "na odwrót" (czyli z max'a do AE albo Comb) to nie jest to wielki problem, chyba pisałem już o tym w któryms poście - wykorzystuje sie do tego pliki .rpf albo .rla. Natomiast jeśli chodzi o przenoszenie informacji o kamerze (ale tej z AE albo Comb, a nie jakiejś "zmatchowanej"/ztrackowanej - bo to max potrafi zrobić sam) to np. AE jak się zaznaczy klucze np. pozycji i przez ctrl+c/v przeniesie do notatnika to można zobaczyć w jaki sposób AE przenosi info o kluczach przez schowek. Potrzeba jeszcze tylko jakiegoś średnio zdolnego programisty, który napisze szybciutko skrypcik przerabiający te informacje na zjadliwe dla max'a i mamy problem rozwiązany. Co do Combustion to jeszcze nie wiem, ale się dowiem :P
Napisano 12 Luty 200619 l Autor Valoos: Dowiedziałeś się już... :) Odświeżam wątek, bo znowu jestem w tematyce animacji, i akurat kopiowanie z Combustiona wartości klatek przydałoby mi się w tym momencie (AE nie za bardzo potrafie się posługiwać). Byłbym wdzięczny za pomoc.
Napisano 6 Marzec 200619 l streaker a tak z czystej ciekawości to po co chcesz przenosić ruch z Comb do Maxa??
Napisano 6 Marzec 200619 l Autor Przykład, nie posiadam Boujou, PFTracka ani żadnego innego softu do trackingu (Choć jest darmowy Voodoo, ale wtedy jeszcze o nim nie słyszałem) i trackuję sobie ruch kamery w Comb (oczywiści jest to tylko 2d tracker, ale mam odpowiedni materiał) potem przenoszę ten ruch do maxa, odpowiednio przeskalowuję scenę lub wartość x,y position dla kamery i mam gotową scenę do łączenia z 3d z materiałem filmowym. Taki tracking dla nie wymagających. (sytuacja combustion -> max) Co do wcześniejszego postu, to przypominam sobie, że miałem zaanimowaną pięknie kamerę w maxie i chciałem przenieść to do combustiona (rendering był robiony vrayem i chciałem zaoszczędzić sobie czasu, tj, zrobić jeden duży render i po nim przejechać kamerą w combustionie (scena była statyczna, kamera też nie zmieniała mocno kątu pod jakim patrzyła na scenę). Bo jak wiadomo operowanie kamerą w maxie jest 1000 razy wygodniejsze (przynajmniej dla mnie) niż w combustionie. (max -> combustion, tak dla wygody) A chodziło mi w tym wypadku o tą kompozycję: http://www.streaker.freesitedirect.com/portfolio/10_video.mov około 1.6 MB jeśli ktoś chciałby zobaczyć. I jeszcze ostatnia sprawa, żeby ktoś nie pisał, że to prosta scena i można było to zrobić bez vraya i renderowałoby się zdecydowanie krócej (np lighttracerem ) odpowiadam krótko: w vrayu jest mi wygodniej. To by było na tyle, pozdr Kenzo :)
Napisano 6 Marzec 200619 l streaker ok, zaspokoiles moja ciekawość :) To dodam tylko, że z darmowych progsow mozna jeszcze zdobyć Icarusa. A z tanich komercyjnych polecam PFHoe