Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

siema ostatnio cos duzy ruch w 2d to zeby nie bylo ze nic nie robie tez cos dorzuce:D...a tak na powaznie to tym razem beda wektorki...jest to taka plansza do szkolyw rozdzialce 800x600 ....oczywiscie pracki temat tez byl wymyslany przez nauczyciela a my mielismy zrobic do tego plakacik z mapka i jakimis wyjasnieniami oznaczen...w sumie zajelo mi to troche kolo 5 godzin...a prawie wiecej niz polowa czasu zajelo towrzenie tych durnych konturow Polski...w sumie prace skonczylem okolo 3.30 w nocy i mam juz jej serdecznie dosc:)...no ale postanowilem ze skoncze i skonczylem...zapraszam do ogladania i krytyki:)

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

napis Prognoza Pogody taki rozmyty się wydaje. ale ogólnie całkiem ładne.

może wyślij do TVP1 żeby w końcu zaktualizowali graficznie swoją mapkę :)

Pozdrawiam

Napisano

pięknie przechodzi w cień ten bialy kontur... a pozatym to gitesowo, choć wolalbym biale chmurki niż szare pozdro

Napisano
  • Autor

tweety-no napis sparawia takie wrazenie na tej rozdzialce bo pod nim jest jeszcze jeden taki sam napis tworzacy cien...ale masz racje troche rozmazane to wyglada:(

dino-no myslalem nad jasnymi chmurami ale zdecydowalem ze kiepsko je bedzie widac na zolci i jasnej zieleni...a tak po za tym to z deszcze zwykle pada z ciemnych chmur dlatego postawilem na ten kolor:)

Napisano

heh fajne, co prawda legenda wyglada troche jak wycinanka z south parku, ale moze to zamierzone:) Jak robiłeś Polskę? Po prostu obrysowałeś mapkę piórem w jakimś programie do wektorów? Zawsze sie zastanawiałem jak się to robi:)

Napisano
  • Autor

kolegaalek-pracka jest cala robiona wektorami w corelu...czyli trza bylo sobie znalezc jakas mape polski i ja odwzorowac a potem te wszytkie wyzyny i niziny...a co do legendy to juz nie mialem nerwow i sily i chcialem to tez zrobic bez zadnych glupich tabel:D zeby zbytnio nie zasmiecac calosci

LISEK-wyzsza szkola sztuki i projektowania w lodzi...a pracka byla taka zadana gdyz na jednym z przedmiotow uczymy sie na chwile obecna corela...wiec skads ta wiedza o nim sie musi wziasc:)

Napisano

Będę szczery: niepodoba mi się. Oto dlaczego:

Typografia leży, czcionki raczej nieciekawe no it en cień pod tytułem...przypomina mi czasy Scali MM 100 ;) ewentualnie wordart. Kolorystyka też nie za ciekawa, mało co widać. Kolory wyblakłe. Cienie pod chmurkami psują czytelność a i same chmurki (słoneczka) raczej nie wyszły za bardzo. Brakuje ogólnej spójności i pomysłu, głównie na kolorystykę. I nieco oldschoolem pachnie :) Mapka przedewszystkim nie spełnia swojej finkcji informacyjnej (mało czytelna), a to jest najważniejsze w tym przypadku.

Sorki że tak "z góry na dół" ale chyba chodzi o konstruktywną krytykę w tym wszystkim :)

Wyczytałem że miałeś problemy z konturami Polski, ktoś w sieci udostępniał za darmo mapę Polski w wektorach, z podziałem na województwa, poszukaj na http://www.webesteem.pl na forum.

Pozdrawiam, powodzenia w dalszej pracy.

Napisano
  • Autor

nie no dzieki ...taka krytyczka mi sie przyda...na swoje usprawiedliwienie moge dodac tylko ze corela poznalem niedawno ale nie bede sie usprawiedliwial:p

co do przemyslenia zbytnio czasu nie bylo bo to bylo z jednego dnia na drugi zadane wiec poprostu siadlem i robilem a ze znam tylko poki co podstawowe funkcje to wyszlo jak wyszlo...co do sloneczek to sa skopane tak samo jak chmurki...bo cos mi sie skopalo i nie moglem ich skopiowac tylko wszytko pojedynczo robilem a godzina robila swoje:)

co do czytelnosci to ja osobiscie widze tu wszytko i nic mi nie wadzi...ale pewnie mam inne spojrzenie na to bo wkoncu jestem tego autorem...no i jeszcze kolorystyka...uzylem dla kontrastu specjlanie ciemne barwy w odcieniach ktore lubie:)

no i ostatnia rzecz czyli typografia o niej niestety nie mam pojecia:(...nic nam nikt nie mowil...dobra to na tyle dzieki za slowa krytyki:)

ps. a co do pomyslu to masz racje ze jest prosty i kiepski gdyz chcialem zeby nie bylo problemu w zrozumieniu przekazu wsrod calej spolecznosci ...gdybym to robil dla siebie poszedl bym calkiem w inna bardziej artystyczna i zwariowana strone...ale wrazie czego nie chcialo by mi sie tego poprawiac po korektach tymbardziej ze wczesniejsze zadanie tez na tym przedmiocie dalo mi niezle popalic ....wiec poszlem w porstote z lat 90:)

Napisano

zgodze sie z vorkiem ze typografia jest nienajlepsza, poza tym czarne chmurki to jakies nieporozumienie, wygladaja jak haldy wegla :]

i nie wiem czy w mapce pogodowej potrzebne sa rozroznienia wysokosci terenu, bez nich przekaz bylby chyba czytelniejszy (i nie mialbys problemu z kolorem chmur :p )

a tak pozatym to wogole przyjemna ta mapka :], dla odmiany akurat sloneczka mi sie podobaja:D