Napisano 16 Grudzień 200519 l Czy jest jakaś metoda, albo opcja w maxie, żeby jeden wierzchołek umieścić dokładnie na prostej, na której leżą dwa inne?
Napisano 16 Grudzień 200519 l jeśli masz krawędź pomiędzy nimi, to przechodzisz do trybu selekcji 'edge', wybierasz opcję 'insert vertex' (obiekt to editable poly) lub divide (editable mesh) i klikasz w tym miejscu na krawędzi, gdzie chcesz utworzyć nowy wierzchołek
Napisano 16 Grudzień 200519 l Autor Ale ja już mam tam wierzchołek. Chcę go tylko ustawić odpowiednio.
Napisano 16 Grudzień 200519 l Autor Tylko po usunięciu edge też znika razem z innymi połączonymi z tym wierzchołkem. Nie ma funkcji uśredniania?
Napisano 16 Grudzień 200519 l Pewnie nie jest to najszybszy sposób, ale nie zaszkodzi zaproponować: 1. Stan wyjściowy. 2. Tworzysz krawędź nową. 3. Wstawiasz na niej vertexa (ja utworzyłem vertexa tworząc nową krawędź przecinającą tą utworzoną, w maxie chyba możesz sobie bezczelnie wstawić vertexa). 4. Przyciągasz ten vertex, który chciałesz przesunąć do nowo utworzonego i mergujesz (weldujesz) - w maxie chyba jest też target weld, więc można się chyba tym posłużyć. 5. Jeżeli utworzyłeś krawędź, to ją teraz usuwasz (na czerwono).
Napisano 16 Grudzień 200519 l Jest make planar. A co do uśredniania odległości pomiędzy dwoma vertexami to na pewno jakoś da się to jakoś zrobić. Hmmm... moze przez tesselate? potem usuwasz wszystkie niepotrzebne vertexy i krawędzie i już.
Napisano 16 Grudzień 200519 l Przecież można to zrobić poprzez snap (zaznaczyć w opcjach vertex i edge), powinno pomóc. Ew. możesz pobawić się trochę opcjami snap'a (nie jestem w tej chwili pewien, czy przy powyższych ustawieniach to zadziała).
Napisano 16 Grudzień 200519 l Autor W sumie metoda mintrilla chyba najprostsza. Tak tylko się zastanawiałem, czy nie ma może jakiegoś ukrytego narzędzia do tego ;)