Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakaś metoda, albo opcja w maxie, żeby jeden wierzchołek umieścić dokładnie na prostej, na której leżą dwa inne?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 909
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeśli masz krawędź pomiędzy nimi, to przechodzisz do trybu selekcji 'edge', wybierasz opcję 'insert vertex' (obiekt to editable poly) lub divide (editable mesh) i klikasz w tym miejscu na krawędzi, gdzie chcesz utworzyć nowy wierzchołek

Napisano
  • Autor

Tylko po usunięciu edge też znika razem z innymi połączonymi z tym wierzchołkem. Nie ma funkcji uśredniania?

Napisano

Pewnie nie jest to najszybszy sposób, ale nie zaszkodzi zaproponować:

1. Stan wyjściowy.

2. Tworzysz krawędź nową.

3. Wstawiasz na niej vertexa (ja utworzyłem vertexa tworząc nową krawędź przecinającą tą utworzoną, w maxie chyba możesz sobie bezczelnie wstawić vertexa).

4. Przyciągasz ten vertex, który chciałesz przesunąć do nowo utworzonego i mergujesz (weldujesz) - w maxie chyba jest też target weld, więc można się chyba tym posłużyć.

5. Jeżeli utworzyłeś krawędź, to ją teraz usuwasz (na czerwono).

Napisano

Jest make planar. A co do uśredniania odległości pomiędzy dwoma vertexami to na pewno jakoś da się to jakoś zrobić.

Hmmm... moze przez tesselate? potem usuwasz wszystkie niepotrzebne vertexy i krawędzie i już.

Napisano

Przecież można to zrobić poprzez snap (zaznaczyć w opcjach vertex i edge), powinno pomóc. Ew. możesz pobawić się trochę opcjami snap'a (nie jestem w tej chwili pewien, czy przy powyższych ustawieniach to zadziała).

Napisano
  • Autor

W sumie metoda mintrilla chyba najprostsza. Tak tylko się zastanawiałem, czy nie ma może jakiegoś ukrytego narzędzia do tego ;)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności