Dirk Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Witam W końcu zabrałem się za model, który już dawno chciałem zrobić. Jako, że modeluję w Rhino model będzie wykonany w technice NURBS (zresztą inaczej się nie da ;)) Krótki rys historyczny (naprawdę krótki):) CSS "Chicora" została zbudowana dla potrzeb sił morskich Konfederacji.Stępka położona została 25 kwietnia 1862 roku. 18 lutego 1864 roku została zatopiona przez własną załogę. Plany modelu, czy jak kto woli-blueprinty, znalazłem w Modelarzu 8/97 Oczywiście (póki co) podgląd modelu renderuje w Rhino:)
RA Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Zawsze mi sie podobaly tego typu lodzie. Zycze powodzenia. Narazie nie za wiele. ;)
Dirk Napisano 1 Luty 2006 Autor Napisano 1 Luty 2006 Witam Po bardzo długiej przerwie wróciłem do prac nad monitorem. Niżej widać kolejne części mojej pracki.
Badyl Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 jea niezły temacik, tez kiedys zaczalem robic podobny modelik, tez z planow modelarza, chyba "monitor rosyjski", ale nie dałem rady... na pewno bede czekal na ostateczne wodowanie :>
Dirk Napisano 4 Luty 2006 Autor Napisano 4 Luty 2006 Witam Badyl-->monitor rosyjski tez mam w planach:)Ale następnym modelem będzie jakiś polski monitor rzeczny:) Niżej prezentuję kolejne "dodatki" w modelu.Widać taran monitora w pozycji rozłożonej. Zastanawiam się czy wykonać wnętrze modelu (są tam bardzo ładne armaty:))Jak sądzicie?Czekam na komentarze.
Dirk Napisano 5 Luty 2006 Autor Napisano 5 Luty 2006 Prezentuję armatę jaka była na monitorze.Prezentuję również cały monitor.Brakuje w nim jeszcze kilku drobnych elementów ale sam monitor wygląda właśnie tak: Jak zwykle czekam na uwagi i komentarze:)
Dirk Napisano 6 Luty 2006 Autor Napisano 6 Luty 2006 Hmm... Czyżby mój model był tak kiepski,że nikt nie chce się wypowiadać?:(A może jest taki dobry, że wszystkim szczęki opadają?? :)...
Dirk Napisano 6 Luty 2006 Autor Napisano 6 Luty 2006 kome-->z tymi referkami to może być mały problem.Jedyne co jest to plany w Modelarzu(ale nie pokażę-brak skanera).Brak zdjęć(wiadomo czemu), a jedynie obrazy jakie znalazłem w sieci to raczej malutkie zdjęcia modeli i reprodukcje obrazów.Ale jeszcze poszukam:) Pozdrawiam
Badyl Napisano 7 Luty 2006 Napisano 7 Luty 2006 na opancerzeniu są jakby falki.. a moze mi sie wydaje. ogolnie to git :) jakies dobre teksturki i otoczenie jeszcze :P
Dirk Napisano 7 Luty 2006 Autor Napisano 7 Luty 2006 Witam Badyl-->otoczeniem będzie biurko modelarza:)Zrestą na poniższych screenach widać o co mi chodzi.I co to są falki? A niżej pokazuję to co udało mi sie stworzyć. Pozdrawiam
Badyl Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 ee, z tymi falkami to cofam, tamte obrazki byly zbyt skompresowne. wszystko cacy:P fajnie!
Dirk Napisano 8 Luty 2006 Autor Napisano 8 Luty 2006 Witam Dodaję małe update'y.Porobiłem w kadłubie otwory na działa,zrobiłem kratownice do świetlików na górnym pokładzie i kotwicę. Jak zwykle czekam na komentarze,chociaż na razie to tylko Badyl interesuje się takim zabytkiem jakim była Chicora:) Pozdrawiam
chudy Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 nie no naprawde ładnie to wygląda, a może pokusisz sie o jakąś scenke?? ;] pokaż jakąś referke tak poglądowo dla ostatecznego wyglądu pozdrawiam
Dirk Napisano 9 Luty 2006 Autor Napisano 9 Luty 2006 Po kilku godzinach spędzonych przed komputerem prezentuję model szalupy.Cała Chicora nie dała mi w kość tak jak ta szalupa :D Zresztą oceńcie sami czy jest to dobre.Pokazuję też jeden z ostatnich próbnych renderingów całego monitora.Jak już skonczę modelować w Rhino to będę kombinował jak to wrzucić do Maxa:) Widać olinowanie i słupki na pokładzie.Zostały mi do skończenia jeszcze łańcuchy kotwiczne oraz mocowanie tarana. Niżej widać to co stworzyłem...ufff:) Komentarze mile widziane:)
Czorny Napisano 9 Luty 2006 Napisano 9 Luty 2006 Oo no pieknie ale render rzeczywiscie [rzydalby sie ;] najlepiej zrob tak wez jakis niebieski kolor na Diffuse :D walnij go na statek i oswietlenie ustwa Skylight ;] (kurcze chyba jestem maniakem tego swietlenia :P )
Badyl Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 piekna szalupa :) wogle git. teraz jeszcze jakąś podstaweczkę, półeczkę i gablotkę ;]
Rekomendowane odpowiedzi