Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

W końcu zabrałem się za model, który już dawno chciałem zrobić. Jako, że modeluję w Rhino model będzie wykonany w technice NURBS (zresztą inaczej się nie da ;))

Krótki rys historyczny (naprawdę krótki):)

CSS "Chicora" została zbudowana dla potrzeb sił morskich Konfederacji.Stępka położona została 25 kwietnia 1862 roku. 18 lutego 1864 roku została zatopiona przez własną załogę.

Plany modelu, czy jak kto woli-blueprinty, znalazłem w Modelarzu 8/97

Oczywiście (póki co) podgląd modelu renderuje w Rhino:)

001.jpg

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zawsze mi sie podobaly tego typu lodzie. Zycze powodzenia.

Narazie nie za wiele. ;)

Napisano
  • Autor

Witam

Po bardzo długiej przerwie wróciłem do prac nad monitorem.

Niżej widać kolejne części mojej pracki.

003.jpg

002.jpg

Napisano

jea niezły temacik, tez kiedys zaczalem robic podobny modelik, tez z planow modelarza, chyba "monitor rosyjski", ale nie dałem rady...

na pewno bede czekal na ostateczne wodowanie :>

Napisano
  • Autor

Witam

Badyl-->monitor rosyjski tez mam w planach:)Ale następnym modelem będzie jakiś polski monitor rzeczny:)

Niżej prezentuję kolejne "dodatki" w modelu.Widać taran monitora w pozycji rozłożonej.

Zastanawiam się czy wykonać wnętrze modelu (są tam bardzo ładne armaty:))Jak sądzicie?Czekam na komentarze.

004.jpg

005.jpg

Napisano
  • Autor

Prezentuję armatę jaka była na monitorze.Prezentuję również cały monitor.Brakuje w nim jeszcze kilku drobnych elementów ale sam monitor wygląda właśnie tak:

006.jpg

007.jpg

Jak zwykle czekam na uwagi i komentarze:)

Napisano
  • Autor

Hmm...

Czyżby mój model był tak kiepski,że nikt nie chce się wypowiadać?:(A może jest taki dobry, że wszystkim szczęki opadają?? :)...

Napisano
  • Autor

kome-->z tymi referkami to może być mały problem.Jedyne co jest to plany w Modelarzu(ale nie pokażę-brak skanera).Brak zdjęć(wiadomo czemu), a jedynie obrazy jakie znalazłem w sieci to raczej malutkie zdjęcia modeli i reprodukcje obrazów.Ale jeszcze poszukam:)

Pozdrawiam

Napisano

na opancerzeniu są jakby falki.. a moze mi sie wydaje. ogolnie to git :) jakies dobre teksturki i otoczenie jeszcze :P

Napisano
  • Autor

Witam

Badyl-->otoczeniem będzie biurko modelarza:)Zrestą na poniższych screenach widać o co mi chodzi.I co to są falki?

A niżej pokazuję to co udało mi sie stworzyć.

008.jpg

009.jpg

Pozdrawiam

Napisano

ee, z tymi falkami to cofam, tamte obrazki byly zbyt skompresowne. wszystko cacy:P

fajnie!

Napisano
  • Autor

Witam

Dodaję małe update'y.Porobiłem w kadłubie otwory na działa,zrobiłem kratownice do świetlików na górnym pokładzie i kotwicę.

010.jpg

011.jpg

Jak zwykle czekam na komentarze,chociaż na razie to tylko Badyl interesuje się takim zabytkiem jakim była Chicora:)

Pozdrawiam

Napisano

nie no naprawde ładnie to wygląda, a może pokusisz sie o jakąś scenke?? ;]

pokaż jakąś referke tak poglądowo dla ostatecznego wyglądu

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Po kilku godzinach spędzonych przed komputerem prezentuję model szalupy.Cała Chicora nie dała mi w kość tak jak ta szalupa :D Zresztą oceńcie sami czy jest to dobre.Pokazuję też jeden z ostatnich próbnych renderingów całego monitora.Jak już skonczę modelować w Rhino to będę kombinował jak to wrzucić do Maxa:)

Widać olinowanie i słupki na pokładzie.Zostały mi do skończenia jeszcze łańcuchy kotwiczne oraz mocowanie tarana.

Niżej widać to co stworzyłem...ufff:)

Komentarze mile widziane:)

012.jpg

013.jpg

014.jpg

Napisano

Oo no pieknie ale render rzeczywiscie [rzydalby sie ;] najlepiej zrob tak wez jakis niebieski kolor na Diffuse :D walnij go na statek i oswietlenie ustwa Skylight ;] (kurcze chyba jestem maniakem tego swietlenia :P )

Napisano

piekna szalupa :) wogle git. teraz jeszcze jakąś podstaweczkę, półeczkę i gablotkę ;]