Morph0001 Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 Czesc, Mam male pytanie z uzyciem translucent material w vray. Chcialbym zrobic klosz z omni albo vray light w srodku i chcialbym zeby swiatlo swiecilo przez translucent material dodany do klosza. Jak by bylo to zrobic lepiej dac refractive material do klosza i zmienic kolor swiatla czy probowac z tranlucent material, ktory bierze dluzej renderowaniem. Jakie jest najlepsze rozwiazanie zeby otrzymac taki efekt? Dzieki, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SansSerif Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 nie opisałeś dokładnie jaki chcesz uzyskać efekt i w jakich warunkach :) http://www.chaosgroup.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=12293&highlight=lamp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morph0001 Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2005 nie opisałeś dokładnie jaki chcesz uzyskać efekt i w jakich warunkach :) http://www.chaosgroup.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=12293&highlight=lamp Efekt ktury mam na mysli jest taki, Mam czerwony klosz i biale swiatlo co chcialbym otrzymac jest ambience (atmosfera) swiatla kture bije przez klosh i robi czerwonawe ambience. Np. Klosz ktury jest zawieszony na scianie, swiatlo by przechodzilo przez klosz ktury jest czerwony z translucent mat. wlaczonym i zeby swicilo przez klosz kolorem klosza. Nie wiem czy sie prawidlowo wypowiedzialem. Takze bym chcial miec na tym kloszu czerwonawy falloff, Dzieki za odpowiedz sans ten link to jest wlasnie co ja mialem na mysli, Naprawde wspanialy material, nie wiem gdzie to sie w glowie bieze zeby cos takiego wykumac. Works like a charm ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SansSerif Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 Dzieki za odpowiedz sans ten link to jest wlasnie co ja mialem na mysli, Naprawde wspanialy material, nie wiem gdzie to sie w glowie bieze zeby cos takiego wykumac. tam autor daje linki do zzipowanej sceny a inny user dodaje mapy hdr :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morph0001 Napisano 4 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2006 tam autor daje linki do zzipowanej sceny a inny user dodaje mapy hdr :) BTW uzyskalem fajne resultaty uzywajac tego ustawienia...... Hey Sans, to ten translucent material to do czego bys ty to uzyl?? Zaslony ? , jakies refraction ?, myslalem ze to by bylo idealne do klosza, bo przeciez translucent to znaczy ze swiatlo przechodzi, - opposite do opaque... W jakiej okolicznosci mozna ten material uzywac ?? Dzieki, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk3a Napisano 8 Styczeń 2006 Share Napisano 8 Styczeń 2006 nie wiem czy chodzi Ci dokladnie o to, ale moze sie troche przydac http://www.chaosgroup.com/stuff/MtlTutorial/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 8 Styczeń 2006 Share Napisano 8 Styczeń 2006 Mydlo mozna zrobic. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morph0001 Napisano 9 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2006 Niezle Mydlo RA , dzieki za informacje mkk3a, musze sobje poprubowac z tym materialem. Mysle ze bylby fajny efekt na swieczke.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 fajny efekt do wszystkiego co ma związek z przepuszczalnością promieni świetlnych bądz kumulacją wewnątrz mdelu - zasłony, swieczki, ciecze etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 Tylko w v-ray'u transkulencja renderuje sie dniami i nocami... W 1.5 ma dopiero byc fast sss jak w mentalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 Tylko w v-ray'u transkulencja renderuje sie dniami i nocami... to już drobna przesada ;) -------------------- edit: sory, nie znam się na żartach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 To byla metafora taka. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 Tylko w v-ray'u transkulencja renderuje sie dniami i nocami... W 1.5 ma dopiero byc fast sss jak w mentalu. chyba zartujesz ;] transculency w vrayu liczy sie szybciej od gloossy ;] no chyba ze ktos poszaleje z subdv :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 kurcze az zrobilem test... no i model z transkulencja renderowal sie dluzej. :/ A przy innym modelu na odwrot... :) bajer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 dobra dobra już sie nie tłumacz ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 Mydlo sie dluzej renderowalo z transkulencja... ale i efekt byl duuzo lepszy. Gloss nie jest dobry na wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzio Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 witam, odkopałem taki temat, ale linki nie działaja, a na stronie nie moge namierzyć tych tutoriali czy ma ktos może jakiś namiar na tutorial do translucency pozdrawiam b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi