Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Taki projekt koncepcyjny łazienki do wypasionego domu opieki zrobiłem z kolegą

max5wl.jpg

wiz1poprawka3kk.jpg

• Odpowiedzi 24
  • Wyświetleń 3,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ladne,

jaka metoda sa nanoszone te kwiatki na podlodze i na scianach ?

Napisano
  • Autor

bo wprowadzają dużo ciepła do tego wnętrza

idea była taka żeby zrobić łazienkę jak najbardziej przyjazną dla starszych ludzi

postawilismy przedewszystkim na funkcjonalność oraz opakowanie brzydkich urządzeń dla niepełnosprawnych w przyjemne dla oka klimaty

Napisano

czy brązowe jesienne liście, trzy gołe chude badylki to jakaś alegoria jesieni życia, starości?

Napisano
  • Autor

może tak się kojarzyć ale za to jaka ładna ta "złota jesień życia"

Napisano

renderki fajne :D ale wydaje mi się że ta długie "proręcze" to raczej nie wytrzymają na takiej długości i druga rzecz tyle kombinacji to może trzeba było jeszcze zrobić opuszczaną umywalkę i lustro z regulacją ;)

Napisano
  • Autor

a po co komu opuszczana umywalka ta jest zamontowana wedłóg norm urządzeń dla niepełnosprawnych. A lustro choć na renderze tego nie widać w projekcie jest przewidziane i opisane jako uchylne. Poręcz pewnie posiadałaby jakieś dodatkowe mocowania

poprostu nie pokazaliśmy tego.

pozdrawiam

Napisano

no mi osobiście średnio sie podoba, szczególnie patyczki wystające z prostopadłościanu (zresztą całośc jest jeszcze odgrodzona chromobarierką). Dlaczego tak są rozmieszczone sprzęty wewnątrz? troszkę długa jest droga pomiędzy umywalką a wanną/natryskiem. sprawne połączenie chyba powinno być zapewnione na drogach Miska-Umywalka, Umywalka-Wanna/natrysk. przeraża mnie wisząca z sufitu poręcz. chyba ma ułatwiać poruszanie sie, ale na tak długiej drodze na samą myśl robią mi sie odciski. Nie wiem jakie mieliscie ograniczenia powierzchniowe i gabarytowe, ale może uklad miska-umywalka-wanna/natrysk byłby lepszy. Lub natrysk-miska-umywalka-wanna (z wanny i natrysku rzadko sie korzysta w trakcie jednej sesji)

Przyjemne renderki.

Pozdrawiam

Napisano

kolega widze że nerwowy :p

dałeś koncepcje to się dziwisz że się ludzie czepiają-pytają?? :D

co do umywalki to tak mi się wydawało i tyle.... a jeżeli już, to zakładasz że wszyscy kożystający z takiej łazienki we wszystkich pokojach będą na wózkach?? to dlaczego na planszy są "normalni" ludzie??

a lustro uchyla nie na pilota :P

Napisano

duże okno --będzie wiało i staruszki szybciej na zapalenie płuc kojfną ;-)

jak i dziadkowie podglądacze spadający z drzew..

ale to dobrze bo dps bedzie miał dużą rotację ;-)

a tak powages to + dobrze że dużo miejsca bo starczy dla pielęgniarek

to coś na suficie to szyna? powinna włazić przede wszystkim nad wanne bo tam wyciąg elektryczny jest najbardziej potrzebny

a na reszcie przestrzeni poręcze przzy ścianach wystarczą

staruszki mają problemy z tak wysokim podnoszeniem rąk - krążenie itp.

umywalka z regulacją wysokosci to lux zwłaszcza gdy jedna osoba jest na wózku z druga nie może się schylać

fajne renderki

pozdro

Napisano

Bardzo trudny temat. Przy takim przeznaczeniu lepiej robić otwarty prysznic, bez szyb, które mogłyby się potłuc; większy tak by opiekun miał łatwy dostęp i ew. łatwiejszy dojazd wózkiem; najlepiej bez brodzika, o który można się potknąć i który uniemożliwia dojazd wózka; koniecznie z odpływem w posadzce. Miska ustępowa w takim obiekcie powinna być chyba wisząca.

To jakiś konkurs? :>

Napisano
Miska ustępowa w takim obiekcie powinna być chyba wisząca.

no właśnie. zawsze mnie to dziwiło: dlaczego zawsze w takich miejscach jak domy opieki czy szpitale - są wiszące. jak ma to ułatwić życie?

Napisano

Mam pytanie... jaki soft lub metoda, służy do uzyskiwania takiego efektu rzutu z wymiarami jaki widać u góry pierwszej planszy??

Proszę o w miarę szczegółową odpowiedź

Napisano

z CADa plotujesz w skali do pliku .eps i wrzucasz do PS

Napisano

dołączam się. tym bardziej, że:

Dwa równorzędne trzecie miejsca zajęli - Monika Chorzęda za łazienkę przy sypialni i Damian Kordy za pokój kąpielowy. Nagrody za drugie miejsce nie przyznano. Dziesięciu studentów otrzymało wyróżnienia.

że tak zapytam: co jest nagrodą?

Napisano
  • Autor

dzieki ludzie :-)

to był taki mały konkursik na naszej jeszcze mniejszej uczelni

pozdrawiam.

Napisano

stary naprawde projekt podchodzi pod moj gust :)

i prezentacja jest fajna :)

Napisano

dokladnie ...panie pinero:)...podzielam to zdanie