Coruscant Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 Sprawy mają się następująco. Zrobiłem swoją planetę, zrobiłem źródło światła które odsłania tylko połowę owej planety. Niestety po nałożeniu w Video Post efektu Glow, jest on przypisywany do 100% obiektu, więc także do zacienionej części. Wygląda to oczywiście tragicznie, pół planety pokazane, pół leży w cieniu a i tak widać glow na jej całej powierzchni. Jak temu zapobiec? Jeszcze jedno pytanie. Jak ustawić transparent dla Glowa bo mi za mocno to wszystko świeci?
Marcin Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 w opcji glowa masz filters ustaw na perimeter /alpha w source ustaw na whole albo na object id (musisz w preferences obiektu ustawic gbuffer object channel na jakis numer, pozniej bedize to id obiektu) w preferences glowa musisz ustawic color na pixel chyba wystarczy transparent , a raczej indensity ustawiasz w preferences glowa w zakladce color
Coruscant Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Napisano 30 Styczeń 2006 Oki dzięki za odpowiedź. Gdyby ktoś jeszcze zajrzał do tego tematu i znał jakąś stronę gdzie byłaby naprawdę wielka tekstura gwiazd (powyzej 2-3000px) i nie odsyłajcie do google bo spędziłem tam 5 ostatnich godzin (nawet na stronach NASA) i nie znalazłem nic co by mi odpowiadało :(.
Coruscant Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Napisano 30 Styczeń 2006 Dobra zrobiłem wedle Twoich rad i teoretycznie wszystko byłoby w porządku, tylko że jak wybiorę color na pixel to atmosfera nie jest taka jaka powinna byc :( zamiast lekko niebieskawej jest żółta :(
Karrde Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 Czy ja Ci już w innym wątku nie wspominałem, że nie robi się atmosfery glowem? ;)
Coruscant Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Napisano 30 Styczeń 2006 Ale pare osób to robiło bo czytałem archiwum i wyglądało dobrze
Leru Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 Zdjęcia gwiazd nie są tak konieczne w maxie. W Video post masz efekt starfield, który możesz sobie dostosować do potrzeb i co ważne, efekt działa przy animacji, tzn pole gwiazd się rusza.
Coruscant Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Napisano 30 Styczeń 2006 Wiem niestety nie ma tam mgławic czyli takich niebieskich poświat wokół galaktyk a zależy mi na 110% realizmu, tzn może nie aż tak, zeby całą sferę niebieską co do 1 gwiazdki oddtwarzać, ale żeby miało to ręce i nogi =). Do tej pory próbowałem: Atmosfera: Video Post - Glow - tutaj kombinowałem z wszelkimi ustawieniami i generalnie byłoby dobrze gdyby nie kolor o czym pisałem już wyżej. Texturami - to o czym pisał Karrde, tutaj też kombinowalem z ustawieniami, niestety efekt mnie nie zadowala, jest strasznie sztuczny :(
Marcin Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 eh, dodaj w photoshopie po co ograniczac sie do czystego renderu ;]
Coruscant Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Napisano 30 Styczeń 2006 Jeśli już to After Effects, ale i tu obawiam się że będzie z tym albo za dużo zachodu albo wyjdzie do kitu :/ Ale napewno istnieje w Maxie sposób zeby to zrobić no po prostu musi =) bo juz za duzo widziałem =)
Rekomendowane odpowiedzi