Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Sprawy mają się następująco. Zrobiłem swoją planetę, zrobiłem źródło światła które odsłania tylko połowę owej planety. Niestety po nałożeniu w Video Post efektu Glow, jest on przypisywany do 100% obiektu, więc także do zacienionej części. Wygląda to oczywiście tragicznie, pół planety pokazane, pół leży w cieniu a i tak widać glow na jej całej powierzchni. Jak temu zapobiec?

Jeszcze jedno pytanie. Jak ustawić transparent dla Glowa bo mi za mocno to wszystko świeci?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 913
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w opcji glowa masz filters

ustaw na perimeter /alpha

w source ustaw na whole albo na object id (musisz w preferences obiektu ustawic gbuffer object channel na jakis numer, pozniej bedize to id obiektu)

w preferences glowa musisz ustawic color na pixel

chyba wystarczy

transparent , a raczej indensity ustawiasz w preferences glowa w zakladce color

Napisano
  • Autor

Oki dzięki za odpowiedź. Gdyby ktoś jeszcze zajrzał do tego tematu i znał jakąś stronę gdzie byłaby naprawdę wielka tekstura gwiazd (powyzej 2-3000px) i nie odsyłajcie do google bo spędziłem tam 5 ostatnich godzin (nawet na stronach NASA) i nie znalazłem nic co by mi odpowiadało :(.

Napisano
  • Autor

Dobra zrobiłem wedle Twoich rad i teoretycznie wszystko byłoby w porządku, tylko że jak wybiorę color na pixel to atmosfera nie jest taka jaka powinna byc :( zamiast lekko niebieskawej jest żółta :(

Napisano

Czy ja Ci już w innym wątku nie wspominałem, że nie robi się atmosfery glowem? ;)

Napisano

Zdjęcia gwiazd nie są tak konieczne w maxie. W Video post masz efekt starfield, który możesz sobie dostosować do potrzeb i co ważne, efekt działa przy animacji, tzn pole gwiazd się rusza.

Napisano
  • Autor

Wiem niestety nie ma tam mgławic czyli takich niebieskich poświat wokół galaktyk a zależy mi na 110% realizmu, tzn może nie aż tak, zeby całą sferę niebieską co do 1 gwiazdki oddtwarzać, ale żeby miało to ręce i nogi =).

Do tej pory próbowałem:

Atmosfera:

Video Post - Glow - tutaj kombinowałem z wszelkimi ustawieniami i generalnie byłoby dobrze gdyby nie kolor o czym pisałem już wyżej.

Texturami - to o czym pisał Karrde, tutaj też kombinowalem z ustawieniami, niestety efekt mnie nie zadowala, jest strasznie sztuczny :(

Napisano
  • Autor

Jeśli już to After Effects, ale i tu obawiam się że będzie z tym albo za dużo zachodu albo wyjdzie do kitu :/ Ale napewno istnieje w Maxie sposób zeby to zrobić no po prostu musi =) bo juz za duzo widziałem =)