jasiek311 Napisano 1 Luty 2006 Napisano 1 Luty 2006 projekt domku jednorodzinnego. problemem jest swiatlo, a raczej ustawienia lamp(y) i generatora bounce'ow. 3dsmax 6, vray. jak zrobic to, zeby swiatlo bylo rozproszone a jednoczesnie zeby dawalo cien? ? ?
RA Napisano 1 Luty 2006 Napisano 1 Luty 2006 Ustawiasz jakieś tam cienie dla światła i zwiekszasz mult. irradience mapy czy co tam dałeś w Primary bounces. :) PS: Mam nadzieję zobaczyc dopieszczone rendery za gablotą na wydziale. :)
khazell Napisano 1 Luty 2006 Napisano 1 Luty 2006 witam, strasznie ciężka architektura:) ale to kwestia gustu, ja na twoim miejscu wprowadziłbym jakieś lżejsze ramy odchudziłbym je nieco.Jeśli chodzi o kwestie warsztatowe to mogę ci podpowiedzieć taki myczek: -żeby rozświetlić wnętrze nie uzywając świateł,które długo się liczą , użyj materiału vraywrapper i zwiększ generate GI na ściany i strop(ewentualnie podłogi) to rozświetli ci nieco wnętrze będziesz mógł dodać jakieś widoczne meble, firanki itp - a jeśli chodzi o światło główne ja uzywam target dirrect z area shadow tylko trzeba ustawić odpowiednią wielkość źródła światła żeby otrzymać odpowiednie rozmycie(w ustawieniach vrayshadows params) powodzenia i pozdrawiam
jasiek311 Napisano 2 Luty 2006 Autor Napisano 2 Luty 2006 domek tylko pro-forma po to, zeby przypomniec sobie rysowanie w archicadzie. a rendering w maxie. calkiem fajne polaczenie, niezle rezultaty.
jasiek311 Napisano 2 Luty 2006 Autor Napisano 2 Luty 2006 tym razem wnetrze. wciaz mam problem z ustawieniem swiatel :| kiedys byl tema zdaje sie light i etc, ale juz nie widze tego dzialu... :| edit: w jaki sposob zminimalizowac te ziarnistosc, ktora rzuca sie w oczy na scianie najbardziej. editII: kolejna wizka... juz troche lepiej mi to idzie, ale wciaz sa granulki...
chveti Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 zwiększ sampling ;) ps.chcemy Cię widzieć w kwietniu w Gliwicach ;]
jasiek311 Napisano 3 Luty 2006 Autor Napisano 3 Luty 2006 zwiększ sampling ;) ps.chcemy Cię widzieć w kwietniu w Gliwicach ;] zwieksze, zwieksze ;) dzieki za rade. >>> ps. co to znaczy ? ? ? kto chce mnie widziec w kwietniu w Gliwicach? :) nie rozumiem...
RA Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 heh, chveti werbuje kogo popadnie na paintballa w Gliwicach. :) Nie słuchaj go. ;) hehe
jasiek311 Napisano 4 Luty 2006 Autor Napisano 4 Luty 2006 ok. :) ale odnosnie swiatel w v-ray moglibyscie cos napisac mimo wszystko :]
jasiek311 Napisano 16 Luty 2006 Autor Napisano 16 Luty 2006 wciaz mam problemy ze swiatlem, wciaz te granulki na scianach :| chveti, probowalem zwiekszyc sampling, ale wciaz cos jest nie tegez ....
jaccunio Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 zajrzyj do watku light contest, troche duzy jest, ale jak juz polowe przeczytasz, to sie duuzo dowiesz:)
Rekomendowane odpowiedzi