Napisano 3 Luty 200619 l Po pierwsze: robię scenę w której rolę główną okupuje mydło w płynie :) 1. Jak stworzyc (wymodelować) płyn w śodku tego pojemnika? 2. Jaki nadac materiał (korzystam ze scanline'a) dla pojemnika, by wyglądał jak zwykły, przezroczysty plastik. 3. Najgorsze... jak stworzyc materiał płynu? Z góry dziękuję za odpowiedzi, które mam nadzieje się pojawią ;]
Napisano 3 Luty 200619 l Autor xeav: napisałem przecież, że Scanline, a co do wymodelowania płynu: masz na myśli detach i potem przeskalować te czesc?
Napisano 3 Luty 200619 l W scanline ci nie pomogę. co do płynu :Przetnij na pół>skopiuj>przeskaluj do rozmiarów płynu
Napisano 3 Luty 200619 l Autor Robie tak jak radzisz... zaznaczyłem wewnetrzne poligony i dałem CLONE i wtedy mi cała butelka sie kopiuje... coś nie tak robie?
Napisano 3 Luty 200619 l jesli chcesz zrobic metoda detach as clone to musisz zaznaczyc wybrane poligony i dopiero wtedy, ale bedzie Ci rakowac góry (powierzchni płynu) zrób raaz jeszcze obrys na podstawie butelki do posiomu płynu i później lathe, zawsze bedziesz mógł spajna dopasowac do butelki.. co do płynu to nei napisałeś jak ma on wygladac itp.. czy ma przypominac wode czy tez nie...
Napisano 3 Luty 200619 l Autor no nic... motam sie z tym wymodelowaniem płynu (detach'em), bo lathe to prościej, ale chciałem nauczyc sie innego sposobu. A co do materiału płynu... to chce uzyskac taki materiał po prostu wyglądający jak materiał płynu :) koloru zielonego
Napisano 3 Luty 200619 l Autor Jak zrobic do tego 3 materiały (Scanline): -plastik przeźroczysty, -plastik biały, -zielone mydło w płynie?
Napisano 3 Luty 200619 l Musisz poekperymentować z różnymi ustawieniami i zobaczyć, które daja najlepsze efekty - postaw sobie na biurku takie mydło i kombinuj :) Nie wiem jak scanline obsługuje SSS, bo przyda się to do zrobienia płynu.
Napisano 3 Luty 200619 l Autor SSS, co to takiego? na razie cos takiego... swiatło Omni, gdy dodam cienie, wtedy dopiero jest masakra, a materiały to naprawde ciezko zrobic, daje zeby plastik był biały a w renderach wychodzi siwy :/:
Napisano 3 Luty 200619 l Na wygląd obiektu składa się nie tylko materiał, ale także oświetlenie czy przedmioty w otoczeniu, które mogą się ewentualnie odbijać. SSS (SubSurface Scattering) to materiał, przez który światło przechodzi rozpraszając się wewnątrz ciała, które jest nim pokryte. Coś takiego jak wosk, skóra, papier etc.
Napisano 3 Luty 200619 l Musiałeś wybrać mydło w płynie?? Nie mogła być woda w szklance? Na scanline to czysty masochizm. Zacznijmy od plastiku: Materiał to oczywiście Raytrace, prawie całkowicie przezroczysty z refleksem zależnym od światła na scenie, enviromentu itd. IOR materiału według helpa maxowego. Problem pierwszy to to że pojemnik nie ma grubości - brak drugiej strony ścianki - mimo że nie jest ona widoczna teoretycznie w renderingu, wyznacza ona obszar zajęty przez materiał w objętości którego następuje załamanie promieni. Problem drugi jest nieco bardziej zaawansowany i odnosi się do zmiany parametrów przezroczystości i refleksu zależnie od kąta pod którym padają promienie. Można to regulować za pomocą mapy typu falloff, najlepiej przy użyciu fresnella. Mydło z kolei nie musi być dodatkowo modelowane ponieważ jest jednorodne. Materiał podobnie jak plastik z tym że powinien "farbować" światło, mieć inny IOR i refleks, a zależnie od typu mydła można próbować włączyć rozmywanie materiały, uruchamiając antyaliasing odbić i załamań światła (Raytracer settings -> Global Ray antialiaser) i regulując go odpowiednio w materiale (Blur itd.). Oczywiście model ten będzie nieprawidłowy fizycznie. Nie spodziewaj się więc oszałamiającego efektu. Radze od razu przesiąść się na mental raya vraya, brazila lub cokolwiek co jest w stanie prawidłowo poradzić sobie z fizyką. PS: Scanline nie obsługuje SSS. Zrobienie tego efektu w scanline kosztuje wiele nocy i wyrwanych z głowy włosów.