Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

tak jak w temacie. Jak zrobić (w dreamweaverze) żeby po kliknięciu w jakiś link nie otwierała mi się od początku nowa strona tylko żeby w tym czerwonym okienku ->

beztytuu8gv.png

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Poszukaj opcji z iframe. Używałem dreama 4 lata temu.. wiesz co jak masz się uczyć robienia stron to nie zaczynaj od WYSIWYGÓW... Złe podstawy

Napisano
  • Autor

wysi.. co? no niewiem ale wszystkie moje home pagy (było już ich chyba z 5 lub 6) robiłem w dreamweaverze

edit: dzięki minttrill, pomogło ;)

Napisano
  • Autor

nowy problem!!

jak wkleić ten link mintrilla aby był obrazkiem a nie textem :(

beztytuu1ts.png

Napisano
  • Autor

bardzo dużo! gdybym ci pokazał moją pierwszą stronkę to byś się uśmiał, bo w notatniku by się ładniejszą zrobiło

Napisano
  • Autor

uwaga uwaga! jak zrobić teraz żeby nie było widać tego iframu?? czyli żeby srona w nim była ale żeby nie było widać tej obleśnej ramki??

8111suyofgfnywrz.png

Napisano

Stary, w notatniku się robi strony bez ograniczeń (czy w innym edytorze tekstowym), pokuszę się o stwierdzenie, że w dreamie robi się mniej profesjonalnie niż w źródle. (choć teraz nie wiem jakie w sumie ma możliwości, ale nie sądzę, że za duże, po tym, że średnio zgodnie ze specyfikacją formatuje składnie).

Napisano
  • Autor

ee tam mi nie zależy na jakimś spuper extra bez ograniczeń desingu, tylko na zwykłaj skromniej stronce gdzie będą mogli normalnie wszyscy się dowiedzieć o mnie i tylen, dream mi wystarczy, a pozatym miło i łatwo się w nim pracuje to dlaczego mam z niego zrezygnować :)

edit: no to jak wywalić tą ramkę??

Napisano

Nie przesadzjamy - w Dreamwave można robic takie same strony jak w notatnku - też ma edytor tekstowy.

Moim zdaniem, z edytorami HTML jest jak z kalkulatorami na matematyce - w podstawówce nie można używać, ponieważ masz się nauczyć liczyć, za to w liceum można dowoli, ponieważ umiesz już liczyć.

Trzeba najpierw nauczyć się HTML'a, a dopiero gdy się umie, zabierać się edytory HTML.

Sprawdź frameborder=0.

Napisano
  • Autor

ypoco mam się go uczyć skoro i tak większość komęd znam i pamiętam i nadokładkę się oriętuję o co chodzi.

widzisz?? takie niekumające dziecko niewiedziało by nawed co to jest frame border, a ja wpisałem i diziała, dzięki mintrill i pozdro ;D

Napisano

To ja moze wtrace 0.03 zł :]

Ja jak robie kod to tylko w notatniku :] (oczywiscie nie notepad tylko EditPlus, ale to zawsze edytor textowy, tyle ze ma numerowanie wierszy, kolorowanie składni (przy PHP bez tego bym zginal :D ))

Od kiedy przerzucilem sie z FrontPage na NOTATNIK mam HTML'a w malym paluszku. Gdy cos zle wyglada latwiej jest mi to naprawic jak cos zle dziala niz gdyby mi program robil kod, a do tego moge pisac zgodnie ze standardami.

Napisano

FrontPage to porażka.

Za to Dreamweaver jest świentym narzędziem, sam z niego korzystam i nie narzekam, jednak i tak większość rzeczy robię w trybie "code". :)

Napisano

Ale za duzy kombajn jak dla mnie :] Za dlugo sie uruchamia (bo mam :P ) jak na edycje np. samego pliku css zeby cos poprawic :] (wiem ze mozna otworzyc w innym programie ale ja za leniwy zeby wybrac inny niz standardowy :D )

Napisano

No tak, jeśli trzeba nanieść poprawki, lub napisać niewielki pliczek, to używam Microsoft Notatnik - faktem jest, że zrobię coś tu szybciej niż trwa uruchamianie Dream'a :)

Napisano

Jezuuu...Podziel to na framesy , zrób ten kawałek który zawiera treść jako osobny html daj link do niego i target daj na _parent. Powinno działać ;] Ale nie 100% bo dawno nieużywałem.

Napisano

Hmm.. jak chcesz, ale nie wiem jak dream formatuje kod w związku ze zgodnością z opera, ff, ie.. Bo z tego co pokazałeś na zrzutach to nie wiem jaki standard języka wybiera i czy się trzyma tego. Ale chyba nie jest to najnowszy xhtml .. Nie wiem wogóle, czy używając dreama zdajesz sobie sprawę czym jest . umieszczany na początku każdej strony. Tak jak powiedział mintrill - analogia do podstawówki się kłania.

A z resztą pewnie i tak trzeba potem odpalić różne przeglądarki i sprawdzić czy działa, bo są niuansy (np. png-24) które niby poprawnie nei działają wszedzie. I wtedy masz otwarty dream + 4 przeglądarki. Dla mnie bez sensu.

Ale to chyba już zależy od wybranej metody pracy. Dla mnie synText + TopStyle + przeglądarki (opera, ff. ie) to wystarczający zestaw o wszystkich potrzebnych funkcjach.