Stachu Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 tak jak w temacie. Jak zrobić (w dreamweaverze) żeby po kliknięciu w jakiś link nie otwierała mi się od początku nowa strona tylko żeby w tym czerwonym okienku ->
Maceo Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Poszukaj opcji z iframe. Używałem dreama 4 lata temu.. wiesz co jak masz się uczyć robienia stron to nie zaczynaj od WYSIWYGÓW... Złe podstawy
Stachu Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 wysi.. co? no niewiem ale wszystkie moje home pagy (było już ich chyba z 5 lub 6) robiłem w dreamweaverze edit: dzięki minttrill, pomogło ;)
Stachu Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 nowy problem!! jak wkleić ten link mintrilla aby był obrazkiem a nie textem :(
Maceo Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 No widzisz - 5-6 homepagy, ale ile się nauczyłeś przez to ?!
Stachu Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 bardzo dużo! gdybym ci pokazał moją pierwszą stronkę to byś się uśmiał, bo w notatniku by się ładniejszą zrobiło
Stachu Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 uwaga uwaga! jak zrobić teraz żeby nie było widać tego iframu?? czyli żeby srona w nim była ale żeby nie było widać tej obleśnej ramki??
Maceo Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Stary, w notatniku się robi strony bez ograniczeń (czy w innym edytorze tekstowym), pokuszę się o stwierdzenie, że w dreamie robi się mniej profesjonalnie niż w źródle. (choć teraz nie wiem jakie w sumie ma możliwości, ale nie sądzę, że za duże, po tym, że średnio zgodnie ze specyfikacją formatuje składnie).
Stachu Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 ee tam mi nie zależy na jakimś spuper extra bez ograniczeń desingu, tylko na zwykłaj skromniej stronce gdzie będą mogli normalnie wszyscy się dowiedzieć o mnie i tylen, dream mi wystarczy, a pozatym miło i łatwo się w nim pracuje to dlaczego mam z niego zrezygnować :) edit: no to jak wywalić tą ramkę??
piotrek Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Nie przesadzjamy - w Dreamwave można robic takie same strony jak w notatnku - też ma edytor tekstowy. Moim zdaniem, z edytorami HTML jest jak z kalkulatorami na matematyce - w podstawówce nie można używać, ponieważ masz się nauczyć liczyć, za to w liceum można dowoli, ponieważ umiesz już liczyć. Trzeba najpierw nauczyć się HTML'a, a dopiero gdy się umie, zabierać się edytory HTML. Sprawdź frameborder=0.
Stachu Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 ypoco mam się go uczyć skoro i tak większość komęd znam i pamiętam i nadokładkę się oriętuję o co chodzi. widzisz?? takie niekumające dziecko niewiedziało by nawed co to jest frame border, a ja wpisałem i diziała, dzięki mintrill i pozdro ;D
Balas Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 To ja moze wtrace 0.03 zł :] Ja jak robie kod to tylko w notatniku :] (oczywiscie nie notepad tylko EditPlus, ale to zawsze edytor textowy, tyle ze ma numerowanie wierszy, kolorowanie składni (przy PHP bez tego bym zginal :D )) Od kiedy przerzucilem sie z FrontPage na NOTATNIK mam HTML'a w malym paluszku. Gdy cos zle wyglada latwiej jest mi to naprawic jak cos zle dziala niz gdyby mi program robil kod, a do tego moge pisac zgodnie ze standardami.
piotrek Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 FrontPage to porażka. Za to Dreamweaver jest świentym narzędziem, sam z niego korzystam i nie narzekam, jednak i tak większość rzeczy robię w trybie "code". :)
Balas Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Ale za duzy kombajn jak dla mnie :] Za dlugo sie uruchamia (bo mam :P ) jak na edycje np. samego pliku css zeby cos poprawic :] (wiem ze mozna otworzyc w innym programie ale ja za leniwy zeby wybrac inny niz standardowy :D )
piotrek Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 No tak, jeśli trzeba nanieść poprawki, lub napisać niewielki pliczek, to używam Microsoft Notatnik - faktem jest, że zrobię coś tu szybciej niż trwa uruchamianie Dream'a :)
chveti Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Jezuuu...Podziel to na framesy , zrób ten kawałek który zawiera treść jako osobny html daj link do niego i target daj na _parent. Powinno działać ;] Ale nie 100% bo dawno nieużywałem.
Maceo Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Hmm.. jak chcesz, ale nie wiem jak dream formatuje kod w związku ze zgodnością z opera, ff, ie.. Bo z tego co pokazałeś na zrzutach to nie wiem jaki standard języka wybiera i czy się trzyma tego. Ale chyba nie jest to najnowszy xhtml .. Nie wiem wogóle, czy używając dreama zdajesz sobie sprawę czym jest . umieszczany na początku każdej strony. Tak jak powiedział mintrill - analogia do podstawówki się kłania. A z resztą pewnie i tak trzeba potem odpalić różne przeglądarki i sprawdzić czy działa, bo są niuansy (np. png-24) które niby poprawnie nei działają wszedzie. I wtedy masz otwarty dream + 4 przeglądarki. Dla mnie bez sensu. Ale to chyba już zależy od wybranej metody pracy. Dla mnie synText + TopStyle + przeglądarki (opera, ff. ie) to wystarczający zestaw o wszystkich potrzebnych funkcjach.
Rekomendowane odpowiedzi