Napisano 3 Kwiecień 200618 l Mam pytanie dotyczące zmniejszenia objętości filmu...tak by stracił jak najmniej na jakości ale 3 min tegoż filmu nie zajmowało 616 MB (!!) Filmik montowałem w Premierze i tam ten film też został eksportowany do pliku *.avi Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Napisano 3 Kwiecień 200618 l Wszystko zależy gdzie ma być wykorzystany, czy tylko dla ciebie, i nie chcesz żeby za dużo zajmował, czy chcesz to gdzieś w internecie umieścić, czy może w internecie, ale do strumieniowego odtwarzania. Osobiście lubie .mov i H.264, ale wmv, czy divx, xvid też dają rade (do tych formatów "powinno" dać się zakodować bezpośrednio z premiere, choć do np divx'a w PP 1.5 były problemy, nie wiem jak sytuacja z 2 wygląda).
Napisano 3 Kwiecień 200618 l Autor plik będzie przeznaczony do zaprezentowania na forum klasy na lekcji informatyki:) Zmniejszenie objętości będzie miało cel czysto praktyczny bo musze to jakoś przenieść do szkoły najlepiej na płycie a jeśli film przekroczy 700MB no to nie da rady nagrać go na płyte
Napisano 3 Kwiecień 200618 l 3 minuty 600 MB ??? o w morde :) mpeg-2 nie psuje zbytnio jakości a przy dobrym ustawieniu 5000Kb/s 3 minuty w rozdziałce tv zajmą jakieś 100MB no i raczej nie będziesz miał zadnych dodatkowych komplikacji z kodekami na szkolnym kompie
Napisano 4 Kwiecień 200618 l Jeśli do szkoły to tylko mpeg-2, divx'a, xvida'a czy quick time'a nie uświadczysz na 99 % szkolnych kompów.
Napisano 4 Kwiecień 200618 l Wiele razy zmniejszając rozdielczosc filmu najpierw nagrywalem go Xvid'em na najwieszksza ilosc bitrate w opcjahc kodeku...:) a pozniej jeszcze raz wsadzalem film do progarmu w ktorym lepilem to movie(nagrany z 10000 bitrate) i zmniejsalem o polowe bitrate(jakośc zbytnio sie niepsuje, a film zdecydowanie zajmuje o wiele mniej mb!!!).. :> ale wymaga jednak to uzycia xvid'a ktorego tak mowil streaker(jesli dobze zrozumialem) nie spotykamy tak czesto na kompach szkolnych:D. co najmiej tak jest w mojej sql:p. Ale oczywiscie nie problem aby go chociaz na chwile do zaprezentowania tego filmu zainstalowac. jesli cos zamotalem sorka z gory:P
Napisano 4 Kwiecień 200618 l Autor Dzieki za pomoc. Wypróbuje wszystkie sposoby i napisze potem jak sie sprawy potoczyły.
Napisano 4 Kwiecień 200618 l A może dzwięk tak dużo zajmuje? Zobacz czy podczas zapisu kompresja dźwięku też jest uwzględniana.
Napisano 4 Kwiecień 200618 l Autor nie ma dźwięku żadnego:) To czysty filmik złozony z dwóch krótkich animacji, paru zdjęć i kilkunastu plansz z napisami