allied Napisano 4 Kwiecień 2006 Share Napisano 4 Kwiecień 2006 mam taki oto problem chce wyciac pewien ksztalt w obiekcie, ale nie chce uzywac booleana gdyz pojawia sie ostre krawedzie. chce zrobic to w ten sposob, ze wyciety ksztalt bedzie lagodnie 'polaczony' z obiektem. jak to uczynic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 4 Kwiecień 2006 Share Napisano 4 Kwiecień 2006 Jezeli nie chcesz uzywac booleana to najlepiej recznie potnij model, troche poprzestawiaj vertexow i bedzie efect o wiele lepszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allied Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2006 nie dam rady recznie, hm powedzmy ze mam nieco pofalowaną powierzdhnię i mam do niej dorobić wgłębienie w kształcie cylindra ale tak, zeby kształty były łagodnie połączone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vv3k70r Napisano 4 Kwiecień 2006 Share Napisano 4 Kwiecień 2006 albo rybki albo akwarium, to zrob taki ksztalt booleana zeby bylo na miekko, albo tnij przed faldowaniem, albo zrob boolean refine cut i baw sie reczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owca Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 możesz wyciąć booleanem a następnie zaokrąlić krawędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
southside Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Witam, ja robie to w ten sposob ze wycinam booleanem, nastepnie zamieniam obiekt np na poly, potem zaznaczam owa ostra krawedz i za pomoca opcji chamfer powielam ta krawedz do kilku blisko siebie umieszczonych linii. Jesli potrzebujesz nalozyc meshsmootha to proponuje wycinac i robic w/w akcje na samym koncu czyli po nalozeniu smotha gdyz nalozony pozniej moze postrzepic wyciety otwor. Powinno sie udac:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allied Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2006 hm pokaze moj problem w innym ujeciu. chcialem zeby powierzchnia zanaczona strzałką byla idealnie plaska, dlatego bawilem sie booleanem. jednak efekty byly marne, podobnie jak bawienie sie ustawianiem punktow kontrolnych od meshsmooth;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vv3k70r Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 align grid :) i wagi wierzcholkow :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
southside Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Hmmm, po pierwsze nie wydaje mi sie zeby do uzyskania Twojego zamierzonego efektu potrzebny byl boolean. Wydaje mi sie ze brakuje kilku lini podpodzialu zageszczajacego to miejsce, zreszta w innych miejscach takze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Jezeli nie chcesz uzywac booleana to najlepiej recznie potnij model, troche poprzestawiaj vertexow i bedzie efect o wiele lepszy :) lepszy?? no nie nie gada bzdur :) po pierwsze boolean'em szybciej (100 ray) i bez wiekszych klopotow nerwow np. mam siatke lp i na krzywej (zaokraglonej) powierzchni chce wyciac jakis krztalt (np. kolko) to wycinamy booleanem dajemy convert to edit poly i recznie laczymy vertexy czysta prosta i piekna robota wszystko mowie na wlasnych doswiadczeniach wczoraj robilem tak jak napisalem i wszystko bylo ladne :D pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Ja bym to zrobił po prostu za pomocą make planar i align z. A na przyszłość jak masz coś wyciąć ładnie w pofałdowanym modelu, to tworzysz shape, następnie compound objects -> shape merge i masz. potem już tylko extrude w która stronę tylko zechcesz. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allied Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2006 jeszce jedno pytanie: jak zrobic simeringi, tzn takie sprezynki, ktore sa polaczone koncami, inaczej sa to sprezynki w ksztalcie okregu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allied Napisano 7 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2006 nikt nie wie/nie pomoze? ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arthi76 Napisano 7 Kwiecień 2006 Share Napisano 7 Kwiecień 2006 Można chyba narysować przekrój takiego simmeriga i lathe. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allied Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2006 nie rozumiem jak to narysowac, chodzi mi o zrobienie takiej "zawinietej" w okrąg sprezyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 10 Kwiecień 2006 Share Napisano 10 Kwiecień 2006 Tworzysz obiekt spring (create/dynamics/spring) a następnie nadajesz mu modyfikator bend. Radzę nie przekraczać zagięcia powyżej 180 st. Pełny ookrąg radzę wykonać poprzez użycie dwóch takich zgietych spręzynek. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi