Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, oto mój najnowszy projekt (poprzedni "Sewer" chwilowo zawieszam ze względu na brak pomysłów). Ostateczny tytuł na razie zatajam :) i będzie ujawniony dopiero gdy utworze wątek w "finished works" wraz z kilkoma słowami o przekazie tej pracy.

Pracka jest w dużej mierze gotowa (już jest bardzo bliska mojej pierwonej wizji) i teraz tylko dopracowuje szczegóły.

Renderer to V-Ray i scenka renderuje się ok.18 minut.

Jedyna rzecz z jaką mam problem to tło za oknem, nie wiem jak zrobić żeby ładnie się komponowało ze sceną.

Oto rendery:

after01.jpg

after02.jpg

board.jpg

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

witam, wszystko ok gdyby nie tło w oknie zupełnie nie pasuje do oświetlenia, masz bardzo jasne słonce, a za okne m ciemność, wstawiłbym cosik innego jako tło.

pozdrawiam...

Napisano

Cos nie do konca jest ok z perspektywa za oknem. Wyglada zupelnie jakby byl przylepiony obrazek na szybe.

Moze sproboj dac to na plane, ustawic za oknem i obracac wzgledem kamery zeby uzyskac lepsza perspektywe?

Napisano

@jurop3: próbowałem już wstawiać wiele obrazów tła i żaden mi nie pasował, może szukam ich nie tam gdzie trzeba :/

@ŤVolvox™ť: to tło jest na planie oddalonym od okna o kilka metrów

Napisano

Model ładny. Czuje się ten klimat ciszy i spokoju tak bardzo potrzebnego szachiście. Materiały są ok poza widokiem za oknem. Wygląda poprostu jak jakiś obraz powieszony na ścianie. Jak będziesz mógł to popraw to, bo nawet ostro rzuca się w oczy.

Pozdrawiam...

Napisano

modele dobre, podoba mi się szczególnie szachownica

popraw okno, rama okna mizerna w stosunku do powierzchni szyby, klameczka by się przydała (ale to detale)

co do widoku za oknem sam chętnie poznam odpowiedź na twoje pytanie

Napisano
scenka ladna ;] ale strasznie pusta. Moze pododawaj kolejno parapet->kaloryfer i jakies inne elementy aby zapelnic scene ;]

Scenka jest pusta nie bez powodu :), wszystko wyjaśnię jak się wątek przeniesie do Finished Works

Napisano

szachownica poprawiona, parapet wkonstruowany, okna pozamykane :)

Dodatkowo poprzestawiałem pionki na szachownicy (ustawienie wzięte z partii rozegranej przeze mnie :D, tak na wszelki wypadek żeby się ktoś nie przyczepił, że tak ustawić się nie da ;) )

Oto najnowsze renderki, jutro rano zamieszcze w lepszej rozdziałce :)

board3.jpg

after05.jpg

I jeszcze takie pytanko: czy to tło pasuje czy nadal mam poszukiwać? jeśli pasuje to jak zrobić, żeby ładnie wyglądało, nie tak szaro?

Napisano

hmm a mi sie cos z proporcjami nie podoba.. okno jest za nisko, zazwyczaj jest tak ze parapet jest wyzej niz stolik natomiast u Ciebie jest tak ze stolik wystaje duzo ponad parapet... a co do tla to pobaw sie w ps ;)

Napisano

Stolik rzeczywiście wystaje ponad parapet, ale nie tak dużo, blat stołu jest na poziomie dolnej ramy okna, nie będę zmieniał rozmiarów okna, gdyż duże okno jest jednym z istotniejszych elementów :)

Napisano

OOO widzę że znacznie poprawiłeś tło za oknem. Nie jest już takie jak na pierwszym renderze bo jest o wiele lepsze i według mnie takie powinno pozostać.

Bardzo ładne modele krzeseł, stolik jak stolik, podobają mi się także modele poszczególnych pionków i figur. Ogółem praca jest na 4+ (popraw błędy o które się plują panowie z góry (panowie - bez obrazy za to plucie:D)).

Napisano

hmm mi sie dalej motyw z oknem nie podoba... wysokosc parapetu! strasznie to odbiera wrazenie realnosci, poza tym chyba to wina ustawienia kamery ale okno wyglada jakby sie przechylalo w lewo... hmm

Napisano

1. mi się też wydaje, że teraz tło jest ok

2. jasność okna nie powinna być problemem po ostatnich zmianach (renderki zamieszcze później jak dopracuję jeden szczegół (patrz punkt 5))

3. co jest nie tak z parapetem

4. okno nie jest pochyłe - to perspektywa

5. myślałem nad daniem małego DOFa, tak, żeby tło za oknem było rozmyte - jakie dać ustawienia, żeby DOF był mały, a jakie żeby był duży?

Napisano

Wiesz co...otwórz okno:) I najlepiej u góry bądź na dole...tak, tylko że klamka jest z boku;p Zamiana na obraz górzysty poprawiło efekt świetnie...ale poszukałbym jeszcze bardziej oświetlonego zdjęcia(te jest oki, ale zdaje mi się że Słońce nia pada na drzewa w oddali, a te najbliżej tak(jak się przyjrzeć). Hehe, pomysł z kaloryferem jest fatalny;p parapet duzo lepszy.

Napisano

Ups:) Przecież parapet już jest, nie zauważyłem że były jeszcze 2 strony komentarzy, hehe. A skoro jest parapet, to okno otwórz z góry! Myślę, że da to efekt świerzego powietrzaw pokoju:) Dasz piękne góry za oknem(te też są oki, ale tam nie świeci Słońce:/) i bedzie rewelacja!

Napisano

Heheh, co wiecej, szachownica jest dokladnie na srodku stolu. Ale tak jak pisalem wczesniej: prawie kazdy element jest dokladnie przemyslany, dla tego raczej nie przestawie szachownicy ani nie otworze okna :)

Napisano

Mam taką sprawę: zmniejszyłem szachy, stolik i krzesła nieco, tak aby ten parapet nie wystawał tak ponad ten stół, czy teraz to wygląda dobrze, zmniejszyć mam bardziej, czy może zostawić tak jak było?

after_07.jpg

Pytanie numer 2 brzmi: jak wam się podoba DOF w tej scence, tzn czy aby na pewno pasuje?

Napisano

Moze dorob cos wiecej, bo z tego co widze to prawie wszystkie renderki ktore pokazales to prawie to samo ;/

A to czy dof pasuje czy nie zalezy od kadru, jak dajesz oddalony to nie bardzo.