YessMasster Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 Witam, oto mój najnowszy projekt (poprzedni "Sewer" chwilowo zawieszam ze względu na brak pomysłów). Ostateczny tytuł na razie zatajam :) i będzie ujawniony dopiero gdy utworze wątek w "finished works" wraz z kilkoma słowami o przekazie tej pracy. Pracka jest w dużej mierze gotowa (już jest bardzo bliska mojej pierwonej wizji) i teraz tylko dopracowuje szczegóły. Renderer to V-Ray i scenka renderuje się ok.18 minut. Jedyna rzecz z jaką mam problem to tło za oknem, nie wiem jak zrobić żeby ładnie się komponowało ze sceną. Oto rendery: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurop3 Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 witam, wszystko ok gdyby nie tło w oknie zupełnie nie pasuje do oświetlenia, masz bardzo jasne słonce, a za okne m ciemność, wstawiłbym cosik innego jako tło. pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŤVolvox�ť Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 Cos nie do konca jest ok z perspektywa za oknem. Wyglada zupelnie jakby byl przylepiony obrazek na szybe. Moze sproboj dac to na plane, ustawic za oknem i obracac wzgledem kamery zeby uzyskac lepsza perspektywe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 8 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2006 @jurop3: próbowałem już wstawiać wiele obrazów tła i żaden mi nie pasował, może szukam ich nie tam gdzie trzeba :/ @ŤVolvoxť: to tło jest na planie oddalonym od okna o kilka metrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gedeon Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 Model ładny. Czuje się ten klimat ciszy i spokoju tak bardzo potrzebnego szachiście. Materiały są ok poza widokiem za oknem. Wygląda poprostu jak jakiś obraz powieszony na ścianie. Jak będziesz mógł to popraw to, bo nawet ostro rzuca się w oczy. Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 modele dobre, podoba mi się szczególnie szachownica popraw okno, rama okna mizerna w stosunku do powierzchni szyby, klameczka by się przydała (ale to detale) co do widoku za oknem sam chętnie poznam odpowiedź na twoje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 8 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2006 No i proszę: klamki od okien dodane (szczerze mówiąc zrobiłem od nowa całe okno) i osobny render szachów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2006 Zrobiłem przez nockę większy render ( dużo większy :) ), iwdać na nim więcej szczegółów: Większy render EDIT: Updacik z ostatniej chwili: zegar szachowy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevariel Napisano 9 Kwiecień 2006 Share Napisano 9 Kwiecień 2006 zegar pasuje do sceny, wszystko good już, ja bym jeszcze dodał parapet do okna ( pierdoły ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZiBi_PL Napisano 9 Kwiecień 2006 Share Napisano 9 Kwiecień 2006 scenka ladna ;] ale strasznie pusta. Moze pododawaj kolejno parapet->kaloryfer i jakies inne elementy aby zapelnic scene ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2006 scenka ladna ;] ale strasznie pusta. Moze pododawaj kolejno parapet->kaloryfer i jakies inne elementy aby zapelnic scene ;] Scenka jest pusta nie bez powodu :), wszystko wyjaśnię jak się wątek przeniesie do Finished Works Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZiBi_PL Napisano 9 Kwiecień 2006 Share Napisano 9 Kwiecień 2006 pewnie bedzie mialo to zwiazek miedzy szachami a pomieszczeniem - brak przedmiotow ktore rozpraszaja uwage itp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2006 Tytuł, którego używam podczas prac nie daje niemal żadnej wskazówki co do prawdziwego przesłania tej pracy. Więcej zdradzić nie mogę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 9 Kwiecień 2006 Share Napisano 9 Kwiecień 2006 znaki na szachownicy sa zle umiejscowione :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostap.hg Napisano 10 Kwiecień 2006 Share Napisano 10 Kwiecień 2006 nom powinny się znajdować przy literkach a nie liczbach :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2006 szachownica poprawiona, parapet wkonstruowany, okna pozamykane :) Dodatkowo poprzestawiałem pionki na szachownicy (ustawienie wzięte z partii rozegranej przeze mnie :D, tak na wszelki wypadek żeby się ktoś nie przyczepił, że tak ustawić się nie da ;) ) Oto najnowsze renderki, jutro rano zamieszcze w lepszej rozdziałce :) I jeszcze takie pytanko: czy to tło pasuje czy nadal mam poszukiwać? jeśli pasuje to jak zrobić, żeby ładnie wyglądało, nie tak szaro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiki Napisano 10 Kwiecień 2006 Share Napisano 10 Kwiecień 2006 hmm a mi sie cos z proporcjami nie podoba.. okno jest za nisko, zazwyczaj jest tak ze parapet jest wyzej niz stolik natomiast u Ciebie jest tak ze stolik wystaje duzo ponad parapet... a co do tla to pobaw sie w ps ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2006 Stolik rzeczywiście wystaje ponad parapet, ale nie tak dużo, blat stołu jest na poziomie dolnej ramy okna, nie będę zmieniał rozmiarów okna, gdyż duże okno jest jednym z istotniejszych elementów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 11 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2006 Zgodnie z zapowiedzią - kolejny duży render Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostap.hg Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 nadal tło za oknem jakieś takie inne ;p :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gedeon Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 OOO widzę że znacznie poprawiłeś tło za oknem. Nie jest już takie jak na pierwszym renderze bo jest o wiele lepsze i według mnie takie powinno pozostać. Bardzo ładne modele krzeseł, stolik jak stolik, podobają mi się także modele poszczególnych pionków i figur. Ogółem praca jest na 4+ (popraw błędy o które się plują panowie z góry (panowie - bez obrazy za to plucie:D)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiki Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 hmm mi sie dalej motyw z oknem nie podoba... wysokosc parapetu! strasznie to odbiera wrazenie realnosci, poza tym chyba to wina ustawienia kamery ale okno wyglada jakby sie przechylalo w lewo... hmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 okno powinno emanować jasnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 11 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2006 1. mi się też wydaje, że teraz tło jest ok 2. jasność okna nie powinna być problemem po ostatnich zmianach (renderki zamieszcze później jak dopracuję jeden szczegół (patrz punkt 5)) 3. co jest nie tak z parapetem 4. okno nie jest pochyłe - to perspektywa 5. myślałem nad daniem małego DOFa, tak, żeby tło za oknem było rozmyte - jakie dać ustawienia, żeby DOF był mały, a jakie żeby był duży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 Wiesz co...otwórz okno:) I najlepiej u góry bądź na dole...tak, tylko że klamka jest z boku;p Zamiana na obraz górzysty poprawiło efekt świetnie...ale poszukałbym jeszcze bardziej oświetlonego zdjęcia(te jest oki, ale zdaje mi się że Słońce nia pada na drzewa w oddali, a te najbliżej tak(jak się przyjrzeć). Hehe, pomysł z kaloryferem jest fatalny;p parapet duzo lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 Ups:) Przecież parapet już jest, nie zauważyłem że były jeszcze 2 strony komentarzy, hehe. A skoro jest parapet, to okno otwórz z góry! Myślę, że da to efekt świerzego powietrzaw pokoju:) Dasz piękne góry za oknem(te też są oki, ale tam nie świeci Słońce:/) i bedzie rewelacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 Ten szachista musi byc strasznym pedantem, bo ma szachownice ustawiona doskonale rownolegle do krawedzi stolu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 11 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2006 Heheh, co wiecej, szachownica jest dokladnie na srodku stolu. Ale tak jak pisalem wczesniej: prawie kazdy element jest dokladnie przemyslany, dla tego raczej nie przestawie szachownicy ani nie otworze okna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostap.hg Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 Mi właśnie ta dokladność się nie podoba... Choćby zegar - jest za bardzo równoległy do stołu i szachownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 11 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2006 EDIT: Duży render z DOF'em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 12 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2006 Mam taką sprawę: zmniejszyłem szachy, stolik i krzesła nieco, tak aby ten parapet nie wystawał tak ponad ten stół, czy teraz to wygląda dobrze, zmniejszyć mam bardziej, czy może zostawić tak jak było? Pytanie numer 2 brzmi: jak wam się podoba DOF w tej scence, tzn czy aby na pewno pasuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baton Napisano 12 Kwiecień 2006 Share Napisano 12 Kwiecień 2006 Moze dorob cos wiecej, bo z tego co widze to prawie wszystkie renderki ktore pokazales to prawie to samo ;/ A to czy dof pasuje czy nie zalezy od kadru, jak dajesz oddalony to nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2006 Zapraszam do działu prac skończonych http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?p=365131#post365131 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi