Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak stworzyć teksture cytryny tak, by mozna było nałożyć na każdy poligon jaki materiał sie chce. A nie tak jak zazwyczaj, że znaleźć w necie teksture, czy nawet samemu zrobić i tylko nałożyć

jak we viewporcie dać background?

wymodelowałem cytryne w edit poly, dałem mesh smooth i gdy dałem noise (chca by wyglądała jak cytryna-nie tak dokładnie, perfekcyjnie) nic sie nie zminiło czemu?

EDIT: co do drugiego... czy jeszcze mozna jakos przesuwać ten obrazek w background'zie... czy to sam program przypisuje i nie można tego zmienić?

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Background w viewporcie -> Alt+B (lub ctrl+b)

Może miałeś zbyt duży ten noise.

Ja zrobiłbym to jednak używając materiału (bump lub dipslace) zamiast komplikować sobie model.

EDIT do postu poniżej i powyżej :)

No ja nie wiem ;>

Napisano

co do pierwszego - modyfikator Unwrap UVW

edit: ugh, chyba nie o to Ci chodzilo

kazdemu poligonowi nadac odrebny numer ID?? - moze tak

Napisano

materiał standard z kolorem cytryny i na kanał BUMP wrzuć proceduralną mapę cellular. pogmeraj ustawieniami mapy, Size 1,0 nieźle sie sprawdza.

Napisano

EDIT: kiedy załączę tło wtedy nawet sie nie renderuje, why?

wciśnij 8 i ustaw bitmapę na tło

wymodelowałem cytryne w edit poly, dałem mesh smooth i gdy dałem noise (chca by wyglądała jak cytryna-nie tak dokładnie, perfekcyjnie) nic sie nie zminiło czemu?

zwiększyłeś siłę noisa z 0 ?? (w x,y i z)...

Napisano

przenieś tło z zakładki environment (8) do material editora z zaznaczoną opcją "instance" w ustawieniach mapy pobaw się offsetami i ew. tilingiem

Pozdrawiam

Napisano

serwusik :)

przesuwanie obrazka na tle - w edytorze materiałow tilling, ofset, oraz opcje mapowania - screen itp.

materiały mozesz zrobic osobne i w tybie polygonow (klawisz4 ) wybierasz poszczegolne polygony i przypisuyjesz.

Jak potem z takiego wielomateriałowego obiektu sciagniesz materiał do edytora materiałow to będzie on typu : multi .

pozdrawiam i zycze powodzenia :)