Johnny Bravo Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 jak stworzyć teksture cytryny tak, by mozna było nałożyć na każdy poligon jaki materiał sie chce. A nie tak jak zazwyczaj, że znaleźć w necie teksture, czy nawet samemu zrobić i tylko nałożyć jak we viewporcie dać background? wymodelowałem cytryne w edit poly, dałem mesh smooth i gdy dałem noise (chca by wyglądała jak cytryna-nie tak dokładnie, perfekcyjnie) nic sie nie zminiło czemu? EDIT: co do drugiego... czy jeszcze mozna jakos przesuwać ten obrazek w background'zie... czy to sam program przypisuje i nie można tego zmienić?
piotrek Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 Background w viewporcie -> Alt+B (lub ctrl+b) Może miałeś zbyt duży ten noise. Ja zrobiłbym to jednak używając materiału (bump lub dipslace) zamiast komplikować sobie model. EDIT do postu poniżej i powyżej :) No ja nie wiem ;>
thud Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 co do pierwszego - modyfikator Unwrap UVW edit: ugh, chyba nie o to Ci chodzilo kazdemu poligonowi nadac odrebny numer ID?? - moze tak
Johnny Bravo Napisano 17 Kwiecień 2006 Autor Napisano 17 Kwiecień 2006 mintrill: a jak przesunąć ten background, bo nie moge tego zrobic... max sam wpasował go do sceny EDIT: kiedy załączę tło wtedy nawet sie nie renderuje, why?
maverick sheep Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 o ile dobrze pamietam :/ ctrl+b spect radio (match bitmap) + look pan/zoom i powinno grac
zdeno Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 materiał standard z kolorem cytryny i na kanał BUMP wrzuć proceduralną mapę cellular. pogmeraj ustawieniami mapy, Size 1,0 nieźle sie sprawdza.
Johnny Bravo Napisano 17 Kwiecień 2006 Autor Napisano 17 Kwiecień 2006 wyszło coś takiego: i nadal nie wiem czsemu nie wyświetla tego tła w tym renderze... a poza tym nie moge przesunąć owego tła...
Master Kiełbaster Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 EDIT: kiedy załączę tło wtedy nawet sie nie renderuje, why? wciśnij 8 i ustaw bitmapę na tło wymodelowałem cytryne w edit poly, dałem mesh smooth i gdy dałem noise (chca by wyglądała jak cytryna-nie tak dokładnie, perfekcyjnie) nic sie nie zminiło czemu? zwiększyłeś siłę noisa z 0 ?? (w x,y i z)...
Johnny Bravo Napisano 17 Kwiecień 2006 Autor Napisano 17 Kwiecień 2006 ok to działa tyle, że widać niebo (obrazek przedstawie łąkę i niebo) wiec musze przesunac to tło, by było widać łąkę... jak to zrobić?
Vorek Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 przenieś tło z zakładki environment (8) do material editora z zaznaczoną opcją "instance" w ustawieniach mapy pobaw się offsetami i ew. tilingiem Pozdrawiam
kannu Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 serwusik :) przesuwanie obrazka na tle - w edytorze materiałow tilling, ofset, oraz opcje mapowania - screen itp. materiały mozesz zrobic osobne i w tybie polygonow (klawisz4 ) wybierasz poszczegolne polygony i przypisuyjesz. Jak potem z takiego wielomateriałowego obiektu sciagniesz materiał do edytora materiałow to będzie on typu : multi . pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Rekomendowane odpowiedzi