Gedeon Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Witam wszystkich miłośników grafiki i modelowania 3D. Znowu zawracam wam d... za co bardzo przepraszam. Przejdźmy do rzeczy. Mam takie pytanie czy 3DSmax 7 będzie chodził na linuxie? Jeżeli nie to dlaczego?
Marcin Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 nie, zapewne z takiej samej przyczyny z której nie chodzi na Mac`ach
Vorek Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Nie będzie. Dlaczego ? to chyba już nie do nas pytanie :]
dream_arts Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 TO moim zdanie jest nie sprawiedliwe bo napewno chodziłby szybciej
Gedeon Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 Kurczę to naprawdę wielka szkoda. Nie rozumię dlaczego wszystkie coolowskie softy dają pod windowsa. Czy linux jest gorszy ? Czy Mac jest gorszy ?
tweety Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 chodzą głośne słuchy, że wersja na Maca jest już na ukończeniu. może Autodesk nie widzi pzryszłośći liucha. może nie opłaca mu się pisać softu na ten system, bo nie widzi dużej liczby potencjalnych klientów? zapytać by można było raczej panów z Autodesku :] pamiętaj też ze Winzgroza jest najbardziej popularnym systemem operacyjnym, jak na razie nie wypartym przez linuxy, unixy czy inne DOSy. w każdej firmie czy domu gdzie jest PC jest też win. tutaj wchodzi czysty marketing. nie produkujesz seryjnie softu dla systemu którego używa zdecydowana mniejszość.
Gedeon Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 Mogliby zrobić wersję działającą zarówno pod Windowsa jak i Linuxa. W czym jednak tkwi problem?
Vorek Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Prawdopodobnie w pisaniu całego kodu na nowo ;]
tweety Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 hehehe. wyobraź sobie, że chciałbyś napisac książkę "Czerowny kapturek" jednocześnie po polsku i japońsku ;]
Gedeon Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 Nom, to zmienia postać rzeczy. Nie pomyślałem o tym. Mój błąd. No cóż. Muszę się pogodzić z tą myślą, że nie moge modelować na linuxie (w maxie oczywiście bo nie wiem jak jest z blenderem czy innymi softami).
dirty Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 pamiętaj też ze Winzgroza jest najbardziej popularnym systemem operacyjnym, jak na razie nie wypartym przez linuxy, unixy czy inne DOSy. w każdej firmie czy domu gdzie jest PC jest też win. tutaj wchodzi czysty marketing. nie produkujesz seryjnie softu dla systemu którego używa zdecydowana mniejszość. heh, czyli 3dsmax w kazdym domu tak? :) przecietny smith, ktory posiada winde w swoim skladaku, nie jest raczej targetem high endowego softu do 3d... afaik wiekszosc firm jedzie na linuchach; z wielu powodow. szybkosc, niezawodnosc, no i cena (majac pare kompow mozna przelknac cene paru licencji, majac ich kilkaset wyglada to juz troche inaczej, nawet dla duzych firm. lepiej zainwestowac kase w co innego i wybrac os'a darmowego i lepszego). tam, gdzie uzywa sie maxa jest sie zmuszonym do uzywania windy. przypuszczam, ze gdyby wyszedl max pod linuxa to nastapilaby szybka migracja z windy na pingwina. jest dokladnie jak mowi vorek. autodesk musialby przepisac maxa w zasadzie od zera. slyszalem pare plotek mowiacych, ze przyszle maxy beda (w gigantycznym skrocie) maya z maxowym UI/maxem z mayowymi flakami. co w sumie mialoby sens po kupnie aliasa przez adeska. chociaz to tylko ploty.
piotrek Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 maya z maxowym UI O zgrozo :) Sam się kiedyś zastanawiałem, dlaczego max nie wychodzi pod systemy takie jak Linux, MacOS czy IRIX - przecież na takim czymś leci znaczna część produkcji.
owca Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 max był pisany z myślą o tym żeby ktoś go mógł kupić a nie tylko firmy. jak już jest tani to niech dotrze do jak najwiekszej grupy odbiorców. a jaka jest największa grupa? windowsiarze. dlatego maxa wydali na ten system. Z jakiego powodu max nie działa na linuksie? z takiego że linux nie posiada bibliotek z windowsa. ale przecież jest np wine... ...ale nie posiada on wszystkich windowsowych bibliotek. dlaczego? bo są zbyt skomplikowane lub nie było czasu na ich [nie wiem jakiego słowa użyć - wpisanie, zaaplikowanie, wbudowanie] w ww "program". tyle...
Baldack Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 masz maya pod lina w paczkach rpm:P niemalze taka sama instalacja jak windowsowskie next>next>...>next>finish:P
Rekomendowane odpowiedzi