Tomek Kosiorek Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Właśnie zrezygnowalem z linuxa i nie bardzo wiem jak usunac loadera -formatowalem i nie idzie tego zrobic. Moze ktos zna jakis programik ktory mi na to pozwoli(denerwuja mnie te opcje ladowania systemow i chcialbym sobie calkowicie wyczyscic dysk)Bede wdzieczny!
piotrek Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Odpal konsolę odzyskiwania systemu i poleceniem (nie pamiętam jakim) coś tam z mbr (wpisując help zobaczysz wszystkie dostępne komendy) naprawisz sektor rozruchowy.
xeav Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 niektóre płytki (bootcd) linuksa pozwalają na wykonanie kilku operacji, np. na usunięcie bootloadera. Możesz to również zrobić, jak pisze mintrill, z konsoli odz. windows- polecenie bootcfg (z opcją, jakąś :))
Xol Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 jeśli masz dystkietkę startową z win98/me na której jest fdisk to wystarczy uruchomić z niej kompa i napisać w wierszu poleceń fdisk /mbr
kengi Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 xol, ale fdisk czysci bootloadera, potem musi jakiegos sobie zainstalowac zeby mu sie winda uruchomila, a do tego juz bedzie musial uzyc tego fixboota tak czy siak.
Xol Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 kengi, fdisk nie powinien usunąć bootloadera windowsowego (ja tak zawsze robiłem i działało) spowoduje tylko usunięcie innego niż windowsowy :) http://www.dyski.wirt.pl/montaz2.htm
kengi Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 cholera wie, moze i masz racje. a jest jeszcze jedna komenda w trybie recovery :) fixmbr jakby ktos kolekcjonowal.
Tomek Kosiorek Napisano 29 Kwiecień 2006 Autor Napisano 29 Kwiecień 2006 no dobra jakos cos zrobilem i nie ma juz lilo jednak mbr na trzecim dysku zostal(wiem bo dysk formatuje mi sie tylko jako primary partition albo extended czyli jest to dysk na ktorym jest system oczywiscie jest pusty)pytanie: co zrobic aby CAŁKOWICIE usunac MBR z tego dysku(nie jest to dysk z systemem.
owca Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 Aby usunąć linuksa należy: 1. wejść w panel sterowania/narzędzia administracyjne/zarządzanie komputerem/magazyn/zarządzanie dyskami 2. w prawym panelu pokaże nam się lista partychi wśród których są trzy nieznane. usuwamy je. 3. restartujemy windows. 4. jeśli nie mamy zainstalowanej konsoli odzyskiwania systemu zainstalujmy ją wpisując w start/uruchom polecenie "D:\i386\winnt32.exe /cmdcons". Wcześniej należy umieścić płytę cd (windowsa) w napędzie D. 5. Z menu systemów wybieramy windows i w kolejnym menu wybieramy konsolę odzyskiwania systemu. 6. w konsoli wpisujemy 1 i naciskamy enter. podajemy hasło administratora. 7. wpisujemy fixmbr i zatwierdzamy enterem. naciskamy t. 8. teraz wpisujemy exit i naciskamy enter. tyle...
kengi Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 "(wiem bo dysk formatuje mi sie tylko jako primary partition albo extended czyli jest to dysk na ktorym jest system oczywiscie jest pusty)" a jak jeszcze mozna partycjonowac dysk? tylko jako primary albo extended, a potem w extended najwyzej mozna logiczne dyski powstawiac. i co to ma do mbr? i co to znaczy dysk pusty na ktorym jest sytem? no to pusty czy z systemem? czy system jest pusty i co to znaczy pusty system? a jak nie masz juz lilo, no to nie masz mbra zapchanego, bo niby czym? z tego co wiem to mbr to miejsce od ktorego bios startuje szukajac systemu na dysku i to jest na kazdym dyzku to samo mejsce. wiec nie tyle mozna wywalic mbra, co informacje najwyzej ktora sie tam znajduje. wiec pytanie z czym masz problem? bo nie kumam skoro juz lilo tam nie siedzi.
Tomek Kosiorek Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Napisano 30 Kwiecień 2006 jak nie kumasz to Ci nie wytlimacze...
xeav Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 no dobra jakos cos zrobilem i nie ma juz lilo jednak mbr na trzecim dysku zostal(wiem bo dysk formatuje mi sie tylko jako primary partition albo extended czyli jest to dysk na ktorym jest system oczywiscie jest pusty)pytanie: co zrobic aby CAŁKOWICIE usunac MBR z tego dysku(nie jest to dysk z systemem. to jest trzeci dysk fizyczny?
Tomek Kosiorek Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Napisano 30 Kwiecień 2006 tak-wlasnie o to chodzi-powinien sie formatowac jako "dynamic" a poniewaz jest na nim MBR jest widziany tylko jako "primary" albo ' extended"...
kengi Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 dobrze ze ty rozumiesz to sobie poradzisz :)
Tomek Kosiorek Napisano 1 Maj 2006 Autor Napisano 1 Maj 2006 no wlasnie chyba sobie nie poradze ale i tak dzieki wszystkim-przynajmniej xp laduje sie normalnie a ja mam nauczke:)
piotrek Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale podłącz ten dysk (jeśli nie jest podłączony), w menedżerze dysków pousuwaj z niego wszystkie dyski logiczne i partycje, utwórz nową partycję rozszerzoną i na niej zrób kilka (jedną) jednostek logicznych.
kengi Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 a nie wystarczy wejsc w panelu sterowania do narzedzi administracyjnych>zarzadzania dyskami i tam w prawym dolnym okienku prawym przyciskiem myszy kliknac na nazwie dysku (nie partycji) wlaczyc menu w ktorym jest cos takiego jak konwertuj na dysk dynamiczny i tam dalej sie pobawic w klikanie ok itp?
Tomek Kosiorek Napisano 1 Maj 2006 Autor Napisano 1 Maj 2006 no i tu poleglem- wystarczy:D wiec wielkie dzieki mam nadzieje ze nie bedzie juz klopotow:)
Rekomendowane odpowiedzi