Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Staram się zrobić takie "wycięcie" w kształcie prostokąta zaokrąglonego na rogach. Sęk w tym, że meshsmooth za bardzo zaokrągla ten prostokąt, robiąc z niego "jajo".

W viewporcie wygląda to tak:

edit2tg.th.png

Dałem chamfera o małej wartości na brzegi, dzięki czemu powierzchnia jest płaska, ale nie w tym problem. Po meshsmooth wygląda to tak:

nietak7bg.th.jpg

A ma wyglądać tak:

tak7oi.th.png

Czy jest sposób na zrobienie tego ładnie i czysto?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

musisz pochamferowac te krawędzie(edge) co masz wewnątrz i naokoło tego otworu i po sprawie :]

Napisano

Bo musisz dac chamfera na ta krawedzie, ktore ci zaznaczyłem na obrazku.

...:::Edit:::...

Znowu uprzedzony... :)

Napisano
  • Autor

Dzięki, kształt ma trochę lepszy, ale za pięknie to nie wygląda:

po8vj.th.jpg

Dałem chamfera równocześnie na wszystkie brzegi, na które radziliście, wliczając w to te malutkie edge powstałe w wyniku chamferowania górnych edge'ów.

Napisano

Jak dałeś tam chamfera, to na rogach zrobiły ci się trójkąty lub pieciokąty, które robią te śmieci, musisz z nich zrobić kwadraty (poprowadzić te edge dalej w model), przykład z załączniku:

Napisano

Sprobuj na poziomie edycji krawedzi zaznaczyc krawedzie i daj im extrude z wartoscia zero albo bliska zeru. Powinno pomoc.

Mozesz sie tez zaznaczyc po dodaniu modyfikatora meshs mooth zaznaczyc opcje smooth group ( albo jakos tak, nie pamietam juz dokladnie). Pozdrawiam i zycze powodzenia

Napisano

A ja tego typu rzeczy zawsze robie EXTRUDUJĄC krawędź o BARDZO małą wartość dodatnią typu 0,001. Robi się około 2 - 3 razy więcej edgów do meshsmootha, ale przynajmniej już ms nie robi jaj :P

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim, postaram się coś wykombinować.

A poza tym może już tu zapytam, co jakiś czas przestaje mi działać "z", czyli przybliżenie do zaznaczonego obiektu. Da się coś z tym zrobić?

Napisano

Bo naciskasz prawdopodobnie ctrl+shift. To jest zmiana języka klawiatury, swoją drogą nie wiem co za czerep zrobił do tego skrót... W każdym bądź razie to zamienia litery y na z i odwrotnie. Naciśnij jeszcze raz ctrl+shift to powinno być dobrze.