Napisano 12 Maj 200618 l witam, jak można prosto wymodelować figury foremne w 3ds max? Jesto może jakieś narzedzie do tworzenie 20-st ścianu foremnego, itp? Z początku wpadłem na pomysł, aby wykożystać do tego GeoSphere, lub sphere, ale nie tworzy tam foremniaków, a tworzenie manualne, jest raczej niedokładne... :(
Napisano 12 Maj 200618 l Jakto nie GeoSphere? Właśnie że tak! Musisz tylko pooperować grupą "Geodesic Basic Type" a masz tam : Tetra, Octa, Icosa. Np, bierzesz Tetra z segmentami na 1 i juz masz pierwszą foremną:D
Napisano 12 Maj 200618 l Poprawka do powyższego: wprowadziłem w błąd, racja, przecież foremniaki nie muszą się składać z trójkątów:/ Jest jeszcze hedra - ale to też nie foremniak - lecę kombinować bo sam jestem ciekaw, nigdy nie robiłem żadnego foremniastego;p.
Napisano 12 Maj 200618 l Autor no właśnie nie za bardzo... tyklo kilka odwzorowuwuje prawidłowo, w reszcie deformuje trójkąty, a co za tym idzie nie jest już foremniak.. :/ chyba trzeba bedzie poszukać jakiegoś obj'ta, albo cos w tym stylu
Napisano 12 Maj 200618 l Spróbuj z obiektem Star, manipulując parametrami można np. dwunastościan foremny uzyskać.
Napisano 16 Maj 200618 l Czy potrzebujesz jakiejs konkretnej bryły? Czy poprostu chcesz wiedziec jak takie foremniaste robić? Bo zdaje mi sie ze w maxie to nic z tego (szukalem, pytalem). Najdalej doszedłem z Hedrą Dodec/Icos z P = 0 Q = 1.00, lub star2 P = 0 Q = 0.37, ale to dopiero 3foremna:/ Jak znasz dalej to daj znać(dałem problem kumplowi od CADa wiec moze cos wymysli?), mnie to męczy też:D