Napisano 12 Maj 200619 l witam, jak mo偶na prosto wymodelowa膰 figury foremne w 3ds max? Jesto mo偶e jakie艣 narzedzie do tworzenie 20-st 艣cianu foremnego, itp? 聽 Z pocz膮tku wpad艂em na pomys艂, aby wyko偶ysta膰 do tego GeoSphere, lub sphere, ale nie tworzy tam foremniak贸w, a tworzenie manualne, jest raczej niedok艂adne... :(
Napisano 12 Maj 200619 l Jakto nie GeoSphere? W艂a艣nie 偶e tak! Musisz tylko pooperowa膰 grup膮 "Geodesic Basic Type" a masz tam : Tetra, Octa, Icosa. Np, bierzesz Tetra z segmentami na 1 i juz masz pierwsz膮 foremn膮:D
Napisano 12 Maj 200619 l Poprawka do powy偶szego: wprowadzi艂em w b艂膮d, racja, przecie偶 foremniaki nie musz膮 si臋 sk艂ada膰 z tr贸jk膮t贸w:/ Jest jeszcze hedra - ale to te偶 nie foremniak - lec臋 kombinowa膰 bo sam jestem ciekaw, nigdy nie robi艂em 偶adnego foremniastego;p.
Napisano 12 Maj 200619 l Autor no w艂a艣nie nie za bardzo... tyklo kilka odwzorowuwuje prawid艂owo, w reszcie deformuje tr贸jk膮ty, a co za tym idzie nie jest ju偶 foremniak.. :/ chyba trzeba bedzie poszuka膰 jakiego艣 obj'ta, albo cos w tym stylu
Napisano 12 Maj 200619 l Spr贸buj z obiektem Star, manipuluj膮c parametrami mo偶na np. dwunasto艣cian foremny uzyska膰.
Napisano 16 Maj 200619 l Czy potrzebujesz jakiejs konkretnej bry艂y? Czy poprostu chcesz wiedziec jak takie foremniaste robi膰? Bo zdaje mi sie ze w maxie to nic z tego (szukalem, pytalem). 聽 Najdalej doszed艂em z Hedr膮 Dodec/Icos z P = 0 Q = 1.00, lub star2 P = 0 Q = 0.37, ale to dopiero 3foremna:/ 聽 Jak znasz dalej to daj zna膰(da艂em problem kumplowi od CADa wiec moze cos wymysli?), mnie to m臋czy te偶:D