yooshi Posted May 29, 2006 Share Posted May 29, 2006 Witam... Napewno nie jeden z was widzial efekty HDR na nowych kartach nvidia :) Moze wie ktos jak uzyskac taki efekt na zwyklym obrazku... Wiem ze mozna to zrobic w Photoshop. Jednak nie wiem jak to zrobic... Mam tutka ze trzeba zrobic kopie oryg. obrazka, podkrecic troche kolorki, zrobic jeszcze jedna kopie i stworzyc dla niej "MASK" a dla MASK przypisac ten wlasnie obrazek podrecony... czy jakos tak... Ale nie mam pojecia gdzie to jest w PS. Probowalem ale nie wychodzilo... Moze ma ktos gotowy tutek... Dzieki wielkie z gory... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gomo Posted May 29, 2006 Share Posted May 29, 2006 Final Render i Vray mają możliwość renderowania obrazka w RealPixel. w Vray'u trzeba chyba bardziej z tym pokombinować dlatego polecam FR (najnowsza wersja chyba ma defaultowo włączony RealPixel). Generalnie to czy obrazek jest renderowany w Real Pixel łatwo sprawdzić - przyciskając prawy przycisk myszy na obrazku (nawet w trakcie renderingu) - powinno wyświetlić się okno z próbkowaniem koloru - i jeśli podane są wartosci z zakresu ok 65000 to wszystko gra. wyrenderowany obrazek zapisujemy jako HDRI. Alternatywnym sposobem jest wyrenderowanie sekwencji klatek BMP z animowanym poziomem jasności sceny. W scanline dało się chyba to zrobić w Enviroment/Tint. W FR i Vray'u powinno się to dać zasymulować w "color mapping" - gdzie ustawiasz intensywność świateł i cieni. Następnie Sekwencje łączysz w Photoshopie lub HDRIShopie do HDRI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vorek Posted May 29, 2006 Share Posted May 29, 2006 Mam nieodparte wrażenie że Tobie chodzi poprostu o glow :) Pokaż najlepiej co chcesz uzyskać bo HDR a to co piszesz to raczej nie to samo. Jeżeli chcesz zrobić glow w shopie: - zduplikuj warstwę na górnej warstwie: - image -> desaturate (niekoniecznie ale wtedy poświata będzie biała) - filters -> gaussian blur - potem ustawiasz levelami tak żeby został tylko najjaśniejsze elementy - górną warstwę ustawiasz na "screen" To tak w skrócie, jeżeli o to Ci chodzi :) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
streaker Posted May 30, 2006 Share Posted May 30, 2006 To co napisałeś to chyba glow nie jest, raczej coś, co np Corel nazywa Dream Blur, ale w sumie oba efekty są podobne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
yooshi Posted May 31, 2006 Author Share Posted May 31, 2006 Dzieki Vorek :))) Twoj pomysl jest chyba najprostszy i najlepszy... Bez urazy panowie :))) Bardzo mi pomogles... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts